Categories: ΚΟΣΜΟΣ

UNICEF: Υπό συνθήκες λιμού τουλάχιστον 160.000 παιδιά στο Τιγκράι της Αιθιοπίας

Εν μέσω πληροφοριών για νέα κλιμάκωση του πολέμου και των εκτοπισμών στην επαρχία Τιγκράι και γειτονικές περιοχές, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε ότι «τουλάχιστον 160.000 παιδιά» βιώνουν συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό.

Η UNICEF «ανησυχεί πάρα πολύ μετά τις πληροφορίες πως 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 100 παιδιά, σε επιθέσεις εναντίον οικογενειών εκτοπισμένων (…) στην Αφάρ» την περασμένη Πέμπτη, τόνισε η διευθύντριά της, η Χενριέτα Φορ.

Στις επιθέσεις αυτές εξάλλου «καταστράφηκαν απόλυτα κρίσιμες προμήθειες τροφίμων» σε μια περιοχή όπου ήδη «ο υποσιτισμός και η διατροφική ανασφάλεια ήδη είχαν φθάσει σε επίπεδα κρίσης».

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Τιγκράι, στην Αφάρ και σε άλλες περιοχές που γειτονεύουν με την πρώτη έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά, τόνισε η κυρία Φορ.

«Ακολουθεί την πολύμηνη ένοπλη σύρραξη στο Τιγκράι που έχει φέρει κάπου 400.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους τουλάχιστον 160.000 παιδιά, σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό», συνέχισε η Αμερικανίδα.

Συνολικά, 4 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν συνθήκες κρίσης ή διατροφικής ανασφάλειας στο Τιγκράι, στην Αφάρ και την Αμχάρα, κατά υπολογισμούς της UNICEF.

Πάνω από 100.000 εκτοπίστηκαν στις πρόσφατες εχθροπραξίες και προστέθηκαν σε άλλα 2 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν ξεριζωθεί.

Η UNICEF υπολογίζει ότι «μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες» θα υπάρξει «δεκαπλασιασμός των παιδιών που θα πάσχουν από υποσιτισμό ο οποίος απειλεί τη ζωή τους στο Τιγκράι». Η υπηρεσία του ΟΗΕ τονίζει επιπλέον ότι η κρίση αυτή καταγράφεται εν μέσω «εκτεταμένης, συστηματικής καταστροφής υγειονομικών και άλλων υπηρεσιών που τα παιδιά και οι κοινότητες έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν».

Η κυρία Φορ προειδοποιεί ότι η σύρραξη στη βόρεια Αιθιοπία προκαλεί εξαπλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να προστατεύσουν τα παιδιά.

Αντάρτες ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη ότι κατέλαβαν την Λαλιμπέλα, στην επαρχία Αμχάρα, ιστορική πόλη, ανακηρυγμένη Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF) διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των αμάχων και των μνημείων στη Λαλιμπέλα, όπου βρίσκονται 11 μονολιθικές ορθόδοξες εκκλησίες του 13ου αιώνα.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, ο Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, έστειλε τον Νοέμβριο του 2020, έπειτα από μήνες εντάσεων, τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στο Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, που κυβερνούσε την επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα. Η παράταξη αυτή μονοπωλούσε την εξουσία στην Αιθιοπία επί 25 χρόνια.

Ανακήρυξε τη «νίκη» των ομοσπονδιακών δυνάμεων στα τέλη εκείνου του μήνα· όμως οι μάχες συνεχίστηκαν και τελευταία έχουν πάρει δυσμενή τροπή για την Αντίς Αμπέμπα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA