NEWS
13.07.2020

Τζάστιν Τριντό: Η ισότητα μεταξύ των φύλων δέχεται επίθεση

Αυτό δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στην παγκόσμια διάσκεψη "Women Deliver".

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δέχεται «επίθεση» εξαιτίας του μίσους που υπάρχει, του μισογυνισμού και των πολιτικών που διεξάγουν εκστρατεία για να καταργήσουν τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εγκαινιάζοντας χθες Δευτέρα παγκόσμια διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ.

Η πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών έχει οπισθοχωρήσει απέναντι στον χλευασμό και την εχθρότητα που εκφράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει διαποτίσει τον δημόσιο διάλογο, σημείωσε ο Τριντό, δηλωμένος φεμινιστής, ο οποίος διόρισε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο υπάρχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών.

Περίπου 8.000 παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί και ακτιβιστές από περισσότερες από 165 χώρες μετέχουν στη διάσκεψη με τίτλο Women Deliver που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά και εξετάζει θέματα όπως οι ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, οι μισθολογικές ανισότητες, η θέση τους στην οικονομία και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων.

Η διάσκεψη ξεκίνησε με παρέλαση αυτοχθόνων ανδρών και γυναικών με παραδοσιακές ενδυμασίες, ορισμένες εκ των οποίων ήταν κόκκινες στη μνήμη των δολοφονηθέντων και αγνοουμένων κοριτσιών και γυναικών.

Ο Τριντό χαιρέτισε χθες ως ένα «σημαντικό βήμα προς την απονομή δικαιοσύνης» το πόρισμα της κυβέρνησης του Καναδά ότι οι θάνατοι περισσότερων από 1.000 κοριτσιών και γυναικών των αυτοχθόνων τις πρόσφατες δεκαετίες συνιστούν εθνική γενοκτονία.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε έπειτα από έρευνα της κυβέρνησης του Τριντό το 2016, αποδίδει τη βία αυτή στις διακρίσεις που γίνονταν από παλιά σε βάρος των αυτοχθόνων και στην αποτυχία του Καναδά να τους προστατεύσει.

«Για πάρα πολύ καιρό, η βία που υφίσταντο οι αυτόχθονες γυναίκες και τα κορίτσια έφτανε σε φρικτό επίπεδο σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν ιθαγενείς», σημείωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Στην έκθεση αυτή γίνεται σωρεία συστάσεων και ο Τριντό δεσμεύτηκε να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης σε πανεθνικό επίπεδο για την πρόληψη της άσκησης βίας στο μέλλον.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σημείωσε επίσης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στη διάσκεψη, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό και το μίσος.

«Η ισότητα μεταξύ των φύλων δέχεται επίθεση», τόνισε. «Πρόσωπα και ομάδες πίεσης προσπαθούν να καταργήσουν τα δικαιώματα των γυναικών (…) Πολιτικοί ενδίδουν στην πίεση, διεξάγοντας μια επονείδιστη εκστρατεία για την κατάργηση των νικών που κατέκτησαν πολύ δύσκολα οι γυναίκες. Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα», συνέχισε.

Η έρευνα για τα αγνοούμενα και δολοφονηθέντα κορίτσια και γυναίκες ήταν μια επώδυνη διαδικασία στην οποία κατέθεσαν χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων μελών των οικογενειών των θυμάτων.

Επικαλούμενοι αποικιακή βία, ρατσισμό, σεξισμό και άλλα, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι πολλοί αυτόχθονες μεγάλωσαν συνηθίζοντας τη βία και θεωρώντας την φυσιολογική, την ώρα που η καναδική κοινωνία έδειχνε μια «αποτρόπαιη απάθεια» όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Η Εθνική Έρευνα για τις Αγνοούμενες και Δολοφονηθείσες Αυτόχθονες Γυναίκες συμπεραίνει ότι αυτό συνιστά γενοκτονία», υπογραμμίζεται στο πόρισμα της έκθεσης.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.