Categories: SOCIAL MEDIA

Twitter: Λάνσαρε σελίδα στο dark web, για να παρακάμψει το μπλοκ στη Ρωσία

Η Ρωσία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και περιόρισε εκείνη στο Twitter, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη ροή πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αμφότερες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι εργάζονται για την αποκατάσταση της πρόσβασης για τους ανθρώπους εντός της Ρωσίας, ενώ έχουν αποκλείσει τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας από την πλατφόρμα τους. 

Πρόκειται για υπηρεσία «onion»- όπως είναι γνωστή- και οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την εκδοχή του Twitter αν κατεβάσουν το Tor, που επιτρέπει να μπαίνουν σε ιστοσελίδες σε αυτό που αναφέρεται και ως σκοτεινό διαδίκτυο. 

Αν και ο όρος dark web υπαινίσσεται παράνομες ιστοσελίδες, συχνά χρησιμοποιείται από ανθρώπους που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, για τη δική τους ασφάλεια και επίσης για την πρόσβαση ιστοσελίδων που λογοκρίνονται από καταπιεστικές κυβερνήσεις. 

Το Facebook και άλλες ιστοσελίδες- όπως για παράδειγμα το BBC- έχουν εκδοχές προσβάσιμες από το Tor. Ο Άλεκ Μάφετ, μηχανικός λογισμικού και ειδικός σε ζητήματα ασφάλειας διαδικτύου- που έχει συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για τη δημιουργία ιστοσελίδων onion- ανακοίνωσε τη νέα υπηρεσία του Twitter από τον λογαριασμό του στην πλατφόρμα. 

«Αυτό είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό και πιο πολυαναμενόμενο tweet που έχω γράψει ποτέ», ανέφερε. 

Η Ρωσία έχει διευρύνει τις προσπάθειές της να ελέγξει τη διάδοση πληροφοριών για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις κινήσεις εναντίον ανεξάρτητων ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων, μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook, μπλόκαρε το Twitter, το ΒΒC και τη Deutsche Welle και υιοθέτησε νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης για εκείνους που διαδίδουν πληροφορίες οι οποίες είναι ενάντια στο αφήγημα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, προκαλώντας την αντίδραση μεγάλων ΜΜΕ. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA