Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: «Να αποφύγουμε μία ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της Ενωμένης Ευρώπης»

Κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την ΕΕ γενικά. Ειμαι ανάμεσά σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελλ. λαού, που κλήθηκε να τοποθετηθεί επί της διαπραγματευσης για το μέλλον του. Μας έδωσε εντολή διαπραγμάτευσης χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Η γενναία επιλογή του Ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, με τράπεζες κλειστές και μειοψηφία ΜΜΕ που τρομοκρατούσαν ότι το “Οχι” είναι ρήξη. Επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού και ισότητας. Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, η ΕΕ ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει.  
Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον σεβασμό της Ευρώπης στον απόλυτο σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής των λαών μας. Τα προγράμματα διάσωσης είναι σε ισχύ τα τελευταία 5 χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους 5 μήνες. Η ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα δεν οφείλονται στους τελευταίους 5 μήνες, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια. Η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια και ο ελλ.λαός έκανε μία προσπάθεια προσαρμογής, που εξάντλησε τις αντοχές του Ελληνικού λαού. Σέβομαι και την προσπάθεια άλλων λαών και κυβερνήσεων για σκληρά και δύσκολα μέτρα — προγράμματα λιτότητας.
Ομως δεν ήταν τόσο σκληρά όσο ήταν στην Ελλάδα. Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας τα τελευταία 5 χρόνια.  
Σήμερα, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει αλλη επιλογή, από το να διεκδικήσει να βγει από αυτή την κατάσταση. Διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής εξόδου από την κρίση, αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν τα βάση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν και δεν τα σήκωσαν τα τελευταία 5 χρόνια και με πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.
Αν δεν βάλουμε στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξςη δεν θα βγούμε από την κρίση. Η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμευση, για άμεσο διάλογο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθόυμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι Τράπεζες.
Από τον Αυγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης. Δόσεις 7,2 δισ. ευρώ δεν έχουν δοθεί και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015.
Το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο, γιατί δεν υπήρχε η κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί. Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας αυτά τα 7,2 δισ. έχοντας όμως την υποχρέωση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο διάστημα αυτό. Τα χρήματα κατεβλήθησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι.
Τις μεγάλες αδικίες τα προγράμματα διάσωσης και τα Μνημόνια δυστυχώς επέτειναν, καμία από τις μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του Μνημονίου δεν βοήθησαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Καμία μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, που έχει μάθει να λειτουργεί για να εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι το γενικό καλό. Ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του Ελληνικού λαού και με την αποφασιστική μας δήλωση να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας, που βύθισαν την Ελλάδα και μαζί την Ευρωζώνη κι όχι για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη.
Ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό το πρόβλημα. Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Ιστορία είναι συγκρούσεων αλλά στο τέλος συμβιβασμών, μία ιστορία ενότητας κι όχι διαίρεσης. Γι αυτό μιλάμε για την Ενωμένη Ευρώπη. Να αποφύγουμε μία ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της Ενωμένης Ευρώπης.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή