Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε η πρώτη transgender κούκλα

Η πρώτη transgender κούκλα παρουσιάστηκε στην έκθεση παιχνιδιών της Νέας Υόρκης το Σαββατοκύριακο. Η 16χρονη ακτιβίστρια της  LGBTQ κοινότητας Jazz Jennings, το νεότερο καταγεγραμμένο τρανσέξουαλ άτομο, ήταν αυτή που ενέπνευσε τη δημιουργία της κούκλας. Η Jennings έδωσε τη συγκατάθεσή της για την κούκλα, βασισμένη στην ομοιότητά τους. 

«Μου άρεσε να παίζω με κούκλες απ’ όταν ήμουν μικρή», είπε η ίδια στους New York Times «Ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος να δείξω στους γονείς μου πως ήμουν κορίτσι γιατί θα μπορούσα να εκφραστώ ακριβώς όπως είμαι. Έτσι, όλο αυτό συνάδει απόλυτα μ’ έμενα, καθώς ήταν ένας ζωτικός παράγοντας και για το δικό μου ταξίδι». 

Η εταιρεία Tonner Doll, που έφτιαξε την κούκλα, έχει μια παράδοση στη δημιουργία παιχνιδιών εμπνευσμένα από ήρωες που μετασχηματίζονται κοινωνικά· σ’ αυτά τα παιχνίδια ανήκουν κούκλες εμπνευσμένες από χαρακτήρες όπως η Wonder Woman, ο Spider-Man και ο Harry Potter. Η νέα κούκλα θα είναι μέρος μια περιορισμένης έκδοσης, που θα κυκλοφορήσει είτε στα τέλη της άνοιξης, είτε στις αρχές του καλοκαιριού, στην τιμή των 89.99 δολαρίων.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας δήλωσε πως ελπίζει πως παρά την υψηλή της τιμή η κούκλα θα προτιμηθεί από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων για παιδικά παιχνίδια, με στόχο να λειτουργήσει ως μια καίρια κίνηση απέναντι στα συντηρητικά ακροατήρια.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν η λέξη «transgender» θα αναγράφεται πάνω στο κουτί. Η Jennings είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα. Είναι γενναία και ιδιαίτερη, και αυτήν ακριβώς την εικόνα σκοπεύουμε να προωθήσουμε και στο κοινό», δήλωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας. 

Η Jennings έγινε γνωστή το 2007, όταν η  Barbara Walters της πήρε μια συνέντευξη, στην οποία μίλησε για την ιδιαίτερη ταυτότητά της και την μετάβασή της στην ηλικία των 6. Τώρα πρωταγωνιστεί στο  reality show του TLC, με τίτλο I Am Jazz.

Πηγή: Rolling Stone

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι