Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.09.2023

Τουλάχιστον 40 νεκροί μετανάστες στα ανοιχτά της Μεσογείου

Νέα τραγωδία στην Μεσόγειο με τουλάχιστον 40 μετανάστες νεκρούς, σύμφωνα με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.
Τουλάχιστον 40 νεκροί μετανάστες στα ανοιχτά της Μεσογείου

Τουλάχιστον 40 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα πλοίο στην Μεσόγειο βρέθηκαν σήμερα νεκροί, ανακοίνωσε το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Τα θύματα πιθανόν πέθαναν από ασφυξία από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων όταν το πλοίο έβαλε νερά στο αμπάρι, δήλωσε στην ιταλική κρατική τηλεόραση ο καπετάνιος πλοίου του πολεμικού ναυτικού, το οποίο ηγήθηκε των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ο Μάσιμο Τότζι διευκρίνισε ότι όταν οι άνδρες του ανέβηκαν στο πλοίο με τους μετανάστες βρήκαν τους νεκρούς στο αμπάρι. Οι σοροί τους ήταν «βυθισμένες στο νερό, σε καύσιμα και σε ανθρώπινες ακαθαρσίες».

Στο πλοίο του, το Cigala Fulgosi, μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 300 επιζήσαντες, στους οποίους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου RaiNews, η οποία βρισκόταν για ρεπορτάζ στο κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων του ναυτικού, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί τοπική ώρα -08:00 ώρα Ελλάδος-.

Ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού εντόπισε ένα πλοίο που παρουσίαζε προβλήματα σε απόσταση περίπου 21 ναυτικών μιλίων ανοιχτά των λιβυκών ακτών, νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Το πλοίο αυτό ήταν «υπερφορτωμένο και άρχιζε να βουλιάζει», σχολίασε η δημοσιογράφος του RaiNews.

Στην συνέχεια ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού το προσέγγισε και άρχισε επιχειρήσεις διάσωσης και στην συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι στο αμπάρι του υπήρχαν περίπου 40 πτώματα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες μεταναστών που επέζησαν του επικίνδυνου αυτού ταξιδιού ανάμεσα στην Λιβύη και την Ιταλία, οι παράνομοι διακινητές συνηθίζουν να στοιβάζουν στα αμπάρια των πλοίων τους μετανάστες που έχουν πληρώσει τα λιγότερα χρήματα για την μεταφορά τους.

Περιορισμένοι σε αυτόν τον μικρό χώρο, οι μετανάστες κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασφυξία που προκαλείται είτε από τον μεγάλο συνωστισμό είτε από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων, ή ακόμη και να πνιγούν αν το πλοίο ανατραπεί και βυθιστεί προτού προλάβουν να βγουν.

Πολύ συχνά οι διακινητές ή οι επιβάτες που βρίσκονται στην γέφυρα του πλοίου χρησιμοποιούν βία κατά την διάρκεια του ταξιδιού για να εμποδίσουν αυτούς που βρίσκονται στο αμπάρι να βγουν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει την ανατροπή των πλεούμενων στα οποία επιβαίνουν τα οποία είναι πάντα υπερφορτωμένα.

Σχεδόν 2.000 μετανάστες έχουν διασωθεί αυτήν την εβδομάδα, ενώ από την περασμένη Τρίτη αγνοείται η τύχη έως και 50 μεταναστών, το πλοίο των οποίων βυθίστηκε στην Μεσόγειο.

Επίσης περίπου 200 μετανάστες πιστεύεται ότι πνίγηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν ανατράπηκε το πλοίο που τους μετέφερε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια έχουν χάσει μέχρι στιγμή φέτος την ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, σε σύγκριση με τους συνολικά 3.279 νεκρούς καθ’όλη την διάρκεια της περσινής χρονιάς, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.