Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στον Μανώλη Γλέζο

Σε απολύτως οικογενειακό περιβάλλον ετάφη πριν λίγο στην αττική γη, ο Μανώλης Γλέζος, στο Α’ Νεκροταφείο, υπό τη σκιά του Βράχου της Ακρόπολης…

Η γυναίκα του, Τζώρτζια, τα δυο παιδιά με τους/τις συζύγους τους και τα τέσσερα εγγόνια αποχαιρέτησαν τον Μανώλη τους, σε μια κηδεία που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν πάνδημη.

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε, στο παρεκλήσσι της Μητρόπολης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο “σύμβολο της Αντίστασης”.

Την ίδια ώρα η σημαία κυμάτιζε μεσίστια στον Ιερό Βράχο, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, στην Πάρο. (Η καταγωγή του Μ. Γλέζου ήταν κατά το ήμισυ από τη Νάξο και από την Πάρο). Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες και στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών όλης της χώρας.

Η σορός του Μανώλη Γλέζου καλυμμένη με την Ελληνική σημαία κατά τη μεταφορά της στην εκκλησία για τη Νεκρώσιμη Ακολουθία κατά τη διάρκεια της κηδείας του, την Τετάρτη 1 Απριλίου 2020. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών ο Μανώλης Γλέζος, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, στο 1ο Νεκροταφείο. Εμβληματική μορφή της Αριστεράς αλλά και της αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών στη διάρκεια της κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Η πλέον τολμηρή ενέργεια του ήταν εκείνη της νύχτας της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης