Από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Φεστιβάλ Συνοικισμός. Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονων παραστατικών τεχνών που μετατρέπει την ιδιαίτερη γειτονιά του Συνοικισμού της Ελευσίνας σε εφήμερη καλλιτεχνική σκηνή, με έργα βιωματικού χαρακτήρα που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση δημιουργού και θεατή και εστιάζουν θεματικά στην έννοια της Ιστορίας.

Η αυλαία ανοίγει με την περιπατητική παράσταση Διαδρομές στις Ρίζες #3, της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι του Συνοικισμού αυτοσυστήνονται και ξεναγούν τους θεατές στα στενά σοκάκια της γειτονιάς και στις προσωπικές τους διαδρομές.

Το φεστιβάλ δημιουργεί ένα διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και διεθνείς ανερχόμενους καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γραφή τους. Η Τάνια Ελ Χούρι (Tania El Khoury) από το Λίβανο παρουσιάζει τις βιωματικές εγκαταστάσεις  Οι Κήποι Μιλούν και Πείτε Μου Τι Μπορώ Να Κάνω, η Ντέμπορα Πίρσον  (Deborah Pearson) από τον Καναδα την παράσταση ντοκουμέντο Ιστορία Ιστορία Ιστορία και η κολεκτίβα Dictaphone Group επίσης από το Λίβανο τη  βιωματική εγκατάσταση Ουδέν Προς Δήλωση.

Από την Ελλάδα, το φεστιβάλ παρουσιάζει τρεις πρωτότυπες παραγωγές: τη site specific παράσταση Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία της Γιολάντας Μαρκοπούλου, την Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιστριώτη και το MotorWay 6 της Εύης Καλογεροπούλου. Δίπλα στις νέες αυτές αναθέσεις του φεστιβάλ παρουσιάζονται η βιντεοεγκατάσταση του Φίλιππου Κουτσαφτή Οι Ελευσίνιοι, που περιλαμβάνει μαρτυρίες κατοίκων του Συνοικισμού από τα γυρίσματα της Αγέλαστου Πέτρας και η παράσταση της ομάδας Hatari Αϊτή, μια performance για την Ιστορία.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων δράσεων που στοχεύουν να ενδυναμώσουν τους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών. Ειδικότερα, διοργανώνεται ένα 10ήμερο Εργαστήριο Κριτικής με τη Δηώ Καγγελάρη για νέους και ανερχόμενους θεατρολόγους, ιστορικούς τέχνης και δημοσιογράφους. Στο πλαίσιο της δράσης Προορισμός Ελευσίνα – Αθήνα, σε συνεργασία με το γαλλικό οργανισμό ONDA, δεκαπέντε καλλιτεχνικοί διευθυντές θεάτρων και φεστιβάλ από τη Γαλλία επισκέπτονται το φεστιβάλ για να γνωρίσουν τη σύγχρονη ελληνική σκηνή και να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες καλλιτέχνες. Το ΙΕΤΜ Campus είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο για υπεύθυνους παραγωγής αναφορικά με το πώς δουλεύει κάποιος στη διεθνή σκηνή (διεθνείς περιοδείες, συμπαραγωγές και χρηματοδοτήσεις). Η δράση Αναγνώσεις Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Festival Academy του European Festivals Association προσφέρει κατάρτιση από καταξιωμένους καλλιτεχνικούς διευθυντές διεθνών φεστιβάλ σε ζητήματα επιμέλειας καλλιτεχνικών διοργανώσεων. Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης Καφενείο Η Β(β)ουλή οι κάτοικοι της Ελευσίνας γίνονται διαμεσολαβητές του έργου των καλλιτεχνών που φιλοξενεί το φεστιβάλ και τους παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό. 

Κεντρικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα

– Διαδρομές στις Ρίζες #3 της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου
– Οι Κήποι Μιλούν, της Τάνια Ελ Χούρι
– Πείτε Μου Τι Μπορώ Να Κάνω, της Τάνια Ελ Χούρι
– Η Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου, του Αλέξανδρου Μιστριώτη
– Ιστορία, Ιστορία,Ιστορία, της Ντέμπορα Πίρσον
– Ε- ΦΥΓΑ Μικρασία- Ελευσίνα, της Γιολάντα Μαρκοπούλου
– Αϊτή, μία performance για την Ιστορία, των Hatari Group
– Ουδέν Προς Δήλωση, των Dictaphone Group
– Οι Ελευσίνιοι, του Φίλιππου Κουτσαφτή
– ΜotorWay 6, της Εύης Καλογηροπούλου

Παράλληλο πρόγραμμα

Προγράμματα Ανάπτυξης Ικανοτήτων για τους Επαγγελματίες του Καλλιτεχνικού Χώρου

– Εργαστήριο Κριτικής
– Αναγνώσεις Φεστιβάλ
– IETM Campus

Δράσεις Δικτύωσης

– Προορισμός Ελευσίνα – Αθήνα

Προγράμματα για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

– Καφενείο Η Β(β)ουλή
– Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά
– Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
– Ο Περίπατος της EUphoria

περισσότερες πληροφορίες, κρατήσεις και δελτία εισόδου στο https://synikismosfestival.eu/