Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Είναι η θρησκευτική πίστη εθισμός;

Η εγκεφαλική δραστηριότητα του ανθρώπου κατά την θρησκευτική του εμπειρία, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα, είναι όμοια με εκείνη που παρατηρείται κατά την διάρκεια του τζόγου, του σεξ και της μουσικής εμπειρίας

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, Social Neuroscience, παρακολούθησε την εγκεφαλική δραστηριότητα ευσεβών Μορμόνων κατά τη διάρκεια θρησκευτικών βίντεο και κατά την ανάγνωση θρησκευτικών κειμένων, η οποία έδειξε έντονη δραστηριότητα στα σημεία του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένα με το αίσθημα της ανταμοιβής. 

Ένας από τους ερευνητές δήλωσε: «Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν έναν σωτήρα, την ιδέα να είναι με τις οικογένειές τους στην αιωνιότητα και την ανταμοιβή του παραδείσου, ο εγκέφαλος και το σώμα τους αντέδρασαν έντονα».

Οι εγκεφαλικές ανιχνεύσεις έδειξαν δραστηριότητα στον επικλινή πυρήνα, μια περιοχή συνδεδεμένη συνήθως με την ικανοποίηση, την αίσθηση της ανταμοιβής καθώς και με τον εθισμό.

Δραστηριότητα ανιχνεύθηκε, επίσης, στον έσω προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου καίρια για την κρίση και την ηθική συλλογιστική. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θρησκευτική εμπειρία είναι από τις πλέον ισχυρές οπτικές με τις οποίες ο κόσμος λαμβάνει αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που έχουν φυσικά και κοινωνικές απόρροιες· έτσι, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. 

Πηγή: Independent

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι