Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες σκοπεύουν να κάνουν πεζή πορεία προς τα σύνορα

Παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους ομάδες προσφύγων που συγκεντρώθηκαν στο σημείο ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα, προκειμένου να κινηθούν πεζοί προς τα βόρεια σύνορα.

Πρόκειται για περίπου 100 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας Σύριοι και Ιρακινοί, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται και γυναικόπαιδα. Οι περισσότεροι έφθασαν το πρωί με το σιδηρόδρομο στη Θεσσαλονίκη, προερχόμενοι από την Αθήνα και τη Λαμία. Στο ίδιο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πρόσφυγες που ζουν σε δομές και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης.

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ανοίξτε τα σύνορα», και κρατώντας πανό που γράφει «Ανοίξτε το δρόμο για μας. Βοηθήστε τα παιδιά μας», οι συγκεντρωμένοι έστησαν σκηνές, δηλώνοντας ότι σκοπός της κινητοποίησής τους είναι να ξεκινήσουν πεζή πορεία προς τα σύνορα κι από εκεί να ταξιδέψουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός.

Προορισμός των περισσοτέρων είναι η Γερμανία, όπου βρίσκονται ήδη συγγενείς τους. Οι ίδιοι πρόσφυγες καταγγέλλουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης και τονίζουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο.

(ΑΜΕ-ΜΠΕ)

Κατερίνα Ουστάλι

Share
Published by
Κατερίνα Ουστάλι