Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το 2015 ήταν ο θερμότερος χρόνος στην ιστορία σύμφωνα με επιστήμονες

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το 2015 αποτέλεσε τον θερμότερο χρόνο που έχει καταγραφεί ποτέ, «σπάζοντας» το ρεκόρ του 2014, ο οποίος ήταν με τη σειρά του ο θερμότερος χρόνος στην ιστορία. Ο περασμένος χρόνος ήταν για τις ΗΠΑ ο δεύτερος πιο θερμός χρόνος που έχει καταγραφεί, με το μήνα Δεκέμβρη να είναι ο θερμότερος και ο ξηρότερος μήνας στα χρονικά. Αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη για τις ΗΠΑ είναι ένα κύμα ασυνήθιστων πλημμύρων στον ποταμό του Μισσισσιππή. 

Οι επιστήμονες είχαν εδώ και καιρό προβλέψει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης, η οποία οφείλεται και στο καιρικό φαινόμενο El Niño, που μεταφέρει μεγάλες ποσότητες θερμότητας από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην ατμόσφαιρα. Βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ωστόσο η μακροχρόνια εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη βιομηχανική δραστηριότητα.

Η σταθερή άνοδος της θερμοκρασίας το 2014 και το 2015 ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη μίας διαδικασίας ταχύτατης αύξησης της θερμοκρασίας της Γης τα προσεχή έτη. 

Οι συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ήδη εμφανείς. Το 2015 η Ινδία ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία της χώρας, το οποίο μάλιστα προκάλεσε το θάνατο 2.500 ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες 140.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τα κύματα καύσωνα ανά τον κόσμο.

POPAGANDA