Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα Σαββατοκύριακα… μικροί μεγάλοι στο Μουσείο»

Τα σχολεία άνοιξαν και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Aπό τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία  και μουσική!

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

Τρέχει, τρέχει, τρέχει ο ποντικός.
Πάει, πάει, πάει, πάει στο βουνό…
Ένα jazz σεντόνι.

Κυριακή 4/3,  11.30-13.00 & Κυριακή 11/3,  11.30-13.00

Με έναν ποντικό, ένα ξερό παξιμάδι και μια γριά, ξεκινάμε το πιο jazz ταξίδι της χρονιάς. Με τον ρυθμό που μας δίνει η τρομπέτα, ακολουθούμε τον ποντικό από τη γη στον ουρανό και πάλι πίσω μέχρι να καταφέρει τον στόχο του. Στο ταξίδι του τον συντροφεύουν οι πίνακες του Van Gogh και η μουσική των D.Brubeck, Miles Davis και Yan Miyake.

Σ’ αυτό το εργαστήρι θα παίξουμε με λογιών λογιών υλικά (νήματα, κουμπιά, μπατονέτες, καθαριστές πίπας κ.α.), θα τα τοποθετήσουμε σε διάφορους συνδυασμούς, θα τα κολλήσουμε και θα φτιάξουμε τα δικά μας jazzy κολλάζ.
Μα, δεν θα μείνουμε εκεί!  Θα πάρουμε χαρτιά και χρώματα και θα φτιάξουμε τα τυπώματά τους σε διάφορες αποχρώσεις για να γίνουν το σεντόνι της δικής μας ιστορίας!


Η επιλογή των υλικών για το κολάζ, η τοποθέτηση και το κόλλημά τους, καθώς και η ρυθμική τους διάταξη, βοηθάει στον οπτικοκινητικό συντονισμό των παιδιών. Το τύπωμα σε μεγάλη και μικρή επιφάνεια ενεργοποιεί διαφορετικές ομάδες μυών και βοηθάει τα παιδιά να ξεχωρίζουν τα μεγέθη, καθώς και να συντονίζουν τις κινήσεις τους.

 Τρέχει , τρέχει, τρέχει ο ποντικός
και άντε να τον φτάσεις!

Υ.Γ: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο:€15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

Ρομά ή Ρομάνοι. Τσιγγάνικα βιολιά

Σάββατο 10/3, 11:00-12:30 & Κυριακή 18/3, 11:30-13:00

Κάποτε ένας Πέρσης βασιλιάς ζήτησε από τον βασιλιά της Ινδίας  να του στείλει τους καλύτερους λαουτάρηδες για να ακούει ο λαός του μουσική κάθε μέρα. Οι μουσικοί πήγαν στην Περσία, προκάλεσαν όμως την οργή του βασιλιά κι εκείνος τους καταράστηκε να περιπλανιούνται από εκείνη την ημέρα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός είναι ο μύθος των Ρομά, ή αλλιώς Τσιγγάνων ή Bohèmes, που τριγυρίζουν με τα καραβάνια τους σε πάρα πολλές χώρες.


Οι Ρομά είναι γνωστοί για τη μουσική τους δεινότητα και έχουν επηρεάσει σπουδαίους συνθέτες σε διάφορες εποχές, από τον Liszt και τον Brahms ως τον Django Reinhart και τον Goran Bregović. Με τη μουσική τους θα γεμίσουμε το εργαστήριο αυτό και θα χορέψουμε στους ρυθμούς του φλαμένγκο, της gipsy jazz και του swing.
Θα σταθούμε λίγο να ξεκουραστούμε και να ακούσουμε πώς ένας πονηρός τσιγγάνος ξεγέλασε σαράντα δράκους και απόκτησε βιος μεγάλο και φλουριά.
Και μετά, αφού επιστρέψουμε από τις περιπλανήσεις μας, θα πάρουμε κουτιά, ρολλά, καλαμάκια, χαρτιά και άλλα υλικά για να φτιάξουμε τα δικά μας καραβάνια και τις δικές μας άμαξες. Μεγάλες, μικρές, με σκέπαστρα και κουρτινάκια, με υφές πολλές και μεγάλους τροχούς θα ξεπηδήσουν από τα ανακυκλώσιμα και ευτελή υλικά.

Στο τέλος γονείς και παιδιά θα δώσουνε χρώμα στα καραβάνια τους με μπογιές και πινέλα. Ακολουθήστε μας σ’ αυτό το μουσικό και πολύχρωμο ταξίδι!

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 4-5 ετών
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10  ΕΤΩΝ

Σπηλαιογραφίες-Ταξιδεύοντας στην αρχαιότερη τέχνη του κόσμου

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 4/3, 11:30-13:30

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 18/3, 11:30-13:30

Πού και πώς ζωγράφιζαν οι πρώτοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν στη γη; Σε αυτό το εργαστήριο, θα ταξιδέψουμε σε σπηλιές της Ινδίας, της Ευρώπης και της Αφρικής-ίσως τα αρχαιότερα φυσικά μουσεία του κόσμου- και θα ανακαλύψουμε τα πρώτα έργα ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν ποτέ και την προϊστορική τέχνη σκαλισμένη σε βράχους. Θα πειραματιστούμε με την τέχνη της χαρακτικής, θα σκαλίσουμε την φαντασία και τα σχέδιά μας και θα τα αποτυπώσουμε με μελάνι όσες φορές θέλουμε, ανακαλύπτοντας απίθανους συνδυασμούς και ιστορίες.

 

Spicy’s Spice museum- Ένα ταξίδι στις μυρωδιές του κόσμου

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 10/3, 11.00-13.00

Σε αυτό το εργαστήρι, ξεκινάμε το ταξίδι μας από το Αμβούργο της Γερμανίας, με οδηγό τα αρώματα των μπαχαρικών και τη μύτη μας έτοιμη για νέες περιπέτειες σε διάφορες γειτονιές του κόσμου. Θα ανακαλύψουμε την προέλευση, την πορεία και τη χρήση διαφορετικών μπαχαρικών, θα μυρίσουμε, θα γευτούμε και θα πειραματιστούμε με τα χρώματα και τις μυρωδιές. Με λίγη κόλλα, χρωματιστές σκόνες και πολλή φαντασία, θα περιπλανηθούμε σε «αρωματικές» διαδρομές και θα δημιουργήσουμε εικαστικούς χάρτες.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Η Καθημερινή Ζωή στην αρχαία Αθήνα

Κυριακή 4/3, 11:30-12:30

Φέτος, οι Διαδρομές στο Μουσείο γίνονται κάπως πιο… μυστηριώδεις. Συμμετέχουμε σε ειδικές αποστολές, μπαίνουμε  σε ρόλους, αποκρυπτογραφούμε μηνύματα και γενικότερα αξιοποιούμε όλα μας τα χαρίσματα για να λύσουμε τους γρίφους  που οδηγούν στα ίχνη των αρχαίων ιστοριών. Αν βάλουμε τα δυνατά μας, αν βρούμε τα κομμάτια που λείπουν , οι θεοί θα είναι με το μέρος μας ! Την Κυριακή 4 Μαρτίου πραγματοποιούμε μια  διαδρομή στα σπίτια και στην Αγορά της αρχαίας Αθήνας όπου  σχεδόν τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται…

Κυκλαδικός πολιτισμός

Σάββατο 17/3, 11:00-12:00

Ποιες ιστορίες κρύβονται στα αντικείμενα του Μουσείου; Τι λείπει από τα κυκλαδικά ειδώλια; Τι σχέση έχει ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα στοιχεία της φύσης; Τα γουρουνάκια με τα παιδιά;  Ο αθλητισμός με τους θεούς; Ο κισσός με τη διασκέδαση; Τι μαγικές δυνάμεις μπορούσε να έχει ένα πήλινο αγγείο;  Σε ποιο νησί έβρισκαν οι αρχαίοι τα πιο πολύτιμα υλικά της εποχής τους;  Πώς περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στην αρχαία Αθήνα; Το Σάββατο 17 Μαρτίου ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες της εποχής του χαλκού .Τι θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί στο ταξίδι μας; Τι θα φέρουμε πίσω;

 Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο:  €5
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες  και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr
POPAGANDA