Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
30.07.2021

Στις 2 Ιουνίου του 2012 πέθανε ο Όλιβερ, ο διασημότερος χιμπατζής

Περπατούσε στα δύο του πόδια, του άρεσαν οι γυναίκες άνθρωποι και πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στα στενά κλουβιά των εργαστηρίων.

Άνθρωπος, χιμπατζής ή και τα δύο. Τι ήταν τελικά ο Όλιβερ; Γεννημένος το 1958 στο Κονγκό, παράτησε χωρίς τη θέληση του, νωρίς στα 2 του έτη, την αγριάδα της ζούγκλας για να βρεθεί στην παρέα των εκπαιδευτών Frank και της Janet Berger. Αυτοί παρατηρούν ότι ο Oliver δεν είναι σαν τους άλλους χιμπατζήδες. Το πρόσωπο του ήταν διαφορετικό, περπατούσε χωρίς να λυγίζει τα γόνατα του και προτιμούσε την ερωτική συντροφιά της Janet παρά των θηλυκών χιμπατζήδων.

Oliver in Reveille article, 2 7 1976

Αυτό δεν άρεσε στη Janet και ο Oliver πωλήθηκε στον Michael Miller. Μέχρι το 1982 περνούσε τη μέρα του σ’ ένα θεματικό πάρκο της Καλιφόρνια ώσπου οι Los Angeles Times ανακάλυψαν τις ιδιομορφίες του. Τον χαρακτήρισαν ως ο «χαμένος σύνδεσμος» μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου. Ο Oliver δεν άντεχε να βρίσκεται στο ίδιο χώρο με άλλους χιμπατζήδες και για αυτό αναγκάστηκε να είναι με τους ανθρώπους. Οι τελευταίοι τον φιλοδώρησαν μ’ ένα σωρό πειράματα από το 1989 και μετά ψάχνοντας με τα μανίας τα χρωμοσώματα του (είχε 48 αντί 47 που είχαν οι χιμπατζήδες.). Ο επί χρόνια εγκλεισμός του σε στενά κλουβιά του δημιουργεί πολλά προβλήματα μεταξύ των οποίων και η αρθρίτιδα στα πόδια. Ύστερα από αίτημα φιλοζωικών οργανώσεων μεταφέρεται καταπονημένος στις εγκαταστάσεις του οργανισμού Primarily Primates. Είναι 1998 και ο Oliver είναι πια 40 ετών. 

Η τελευταία φωτογραφία του Όλιβερ.

Η τελευταία φωτογραφία του Όλιβερ.

Μια τεράστια δικαστική διαμάχη ξεκινά γύρω από τον Oliver και συγκεκριμένα για τις συνθήκες διαβίωσης του πριν το Primarily Primates. Ο ίδιος δεν ανακατεύεται πολύ και περνά το χρόνο του στο ανοικτό και ευρύχωρο κλουβί του μαζί με την Raisin, ένα θηλυκό χιμπατζή που σέβεται την κατάσταση της υγείας του. Στις 2 Ιουνίου του 2012 δεν ξύπνησαν και οι δύο χιμπατζήδες αφού ο Oliver στα 54 του, πέθανε στην αγκαλιά της συντρόφου του. 

http://youtu.be/_NYtdbbEn6w

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.