Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
03.07.2022

Στις 13 Ιανουαρίου του 1941 πεθαίνει ο James Joyce

Ο συγγραφέας που άλλαξε μια για πάντα τον μοντερνισμό.
Στις 13 Ιανουαρίου του 1941 πεθαίνει ο James Joyce

Ο ιρλανδός συγγραφέας James Joyce γεννήθηκε το 1882 στο Δουβλίνο από φιλελεύθερο και αντικληρικό πατέρα και φανατική καθολική μητέρα. Το 1888 άρχισε να φοιτά στο κολλέγιο Clongowes Wood, το οποίο εγκατέλειψε σύντομα, για να πάρει στη συνέχει μαθήματα κατ’ οίκον και να συνεχίσει στη σχολή Christian Brothers, αλλά παρά το θρησκευτικό περιβάλλον, ο Joyce αρνήθηκε τον καθολικισμό. Το 1898 ο συγγραφέας ξεκίνησε να φοιτά στο University College Dublin όπου σπούδασε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και ήρθε σε επαφή με τους λογοτεχνικούς και θεατρικούς κύκλους της πόλης. Το πρώτο του κείμενο δημοσιεύτηκε το 1900 στην εφημερίδα Fortini και εώς το 1903 δημοσιεύτηκαν 23 κριτικές του βιβλίων.

Έχοντας ταξιδέψει στο Παρίσι, το 1903 επιστρέφει στο Δουβλίνο και ένα χρόνο αργοτερα ολοκλήρωσε το “A Portrait of the Artist”, η κυκλοφορία του οποίου, όμως, αρχικά απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, μετακόμισε με την οικογένεια του στην Τεργέστη και δραστηροποιήθηκε επαγγελματικά και σε άλλους τομείς. Το 1914 κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του «Οι Δουβλινέζοι», καθώς και το «Πορτρέτο του Καλλιτέχνη» σε συνέχειες στο περιοδικό Egoist. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε τη συγγραφή του εμβληματικότερου έργου του και ενός από τα κομβικότερα στην παγκόσμια λογοτεχνία, του «Οδυσσέα», που ολοκλήρωσε το 1921, για να κυκλοφορήσει ένα χρόνο αργότερα. Το μυθιστόρημα καταγράφει μία μέρα από τη ζωή του ήρωά του , Λεοπόλδου Μπλουμ, αποτελώντας ένα ιδιόμορφο οδοιπορικό στο Δουβλίνο και το οποίο, πέραν από την ιδιαίτερη γραφή του, βρίθει λογοτεχνικών, φιλοσοφικών και μυθολογικών αναφορών.

Το έργο του James Joyce υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό, ασκώντας μεγάλη επιρροή όχι μόνο σε αυτή καθ’ αυτή τη λογοτεχνία, αλλά και σε θεατρικούς συγγραφείς όπως ο Samuel Beckett, με τον «Οδυσσέα» να θεωρείται μία από τις σημαντικές στιγμές του Μοντερνισμού. Το έργο έχει απασχολήσει ακόμη και φιλοσόφους όπως ο Jacques Derrida και ψυχαναλυτές όπως ο Jacques Lacan.

Tόσο ο ίδιος ο Joyce, όσο και το έργο του έχουν λάβει πολυάριθμες διακρίσεις και η 16η Ιουνίου στο Δουβλίνο έχει ανακυρηχθεί σε μέρα εορτασμού του έργου και της ζωής του συγγραφέα, γνωστή και ως Bloomsday

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.