Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
08.03.2021

Στις 12 Μαΐου 1941 παρουσιάζεται ο Ζ3, ο πρώτος προγραμματιζόμενος υπολογιστής στον κόσμο

Κατασκευάστηκε από τον Γερμανό μηχανικό Konrad Zuse.

Εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανός μηχανικός Konrad Zuse ολοκλήρωσε την κατασκευή του υπολογιστή Z3, η οποία είχε ξεκινήσει το 1939 με τη βοήθεια φίλων και με μικρή υποστήριξη από την κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί οι υπολογιστές Z1 και Ζ2, οι οποίοι βοήθησαν τον Zuse να τελειοποιήσει τη χρήση ηλεκτρονόμων (ρελέ) για την κατασκευή της αριθμητικής μονάδας κινητής υποδιαστολής, της μνήμης (64 λέξεις των 22-bit η καθεμία) και των μονάδων ελέγχου. 

O Z3

O Z3

O Z3

O Z3

Konrad Zuse με τον Ζ3

Konrad Zuse με τον Ζ3

Πεπεισμένος για την αξιοπιστία τους, κατασκεύασε τον Z3 εξ ολοκλήρου από ρελέ (600 για την αριθμητική μονάδακαι 1.800 για τη μνήμη και τις μονάδες ελέγχου). Στόχος του ήταν να αποδείξει ότι ήταν δυνατή η κατασκευή ενός αξιόπιστου υπολογιστή, ο οποίος θα μπορούσε να προγραμματιστεί ελεύθερα και να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση περίπλοκων αριθμητικών υπολογισμών. Ο πρώτος υπολογιστής Z3 μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα και φωτογραφίες καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Βερολίνου από τους Συμμάχους στα τέλη του 1943. Ωστόσο, ο Zuse ανακατασκεύασε τον Z3 στην εταιρεία του, Zuse KG, μεταξύ των ετών 1960 και 1961, με στόχο να παρουσιάσει τις δυνατότητές του στο διεθνές κοινό και να δικαιολογήσει τις κατοχυρωμένες πατέντες του. 

Konrad Zuse

Konrad Zuse

Konrad Zuse

Konrad Zuse

Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Z3 ήταν ο πρώτος αξιόπιστος, ελεύθερα προγραμματιζόμενος υπολογιστής στον κόσμο και ότι περιλάμβανε τα περισσότερα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου υπολογιστή, με μοναδική εξαίρεση τη δυνατότητα αποθήκευσης του προγράμματος στη μνήμη μαζί με τα δεδομένα. Ο Z3 διέθετε περιορισμένης χωρητικότητας μνήμη, την οποία χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για την αποθήκευση αξιών ή αριθμών. Αποτελούνταν από διαφορετικές μονάδες, όπως αναγνώστη διάτρητου φιλμ (για την εισαγωγή προγραμμάτων), μονάδα ελέγχου, αριθμητική μονάδα κινητής υποδιαστολής και συσκευές εισόδου/εξόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον πολλαπλασιασμό δύο αριθμών κινητής υποδιαστολής ο Z3 χρειαζόταν περίπου τρία δευτερόλεπτα. Ο Zuse έγραψε επίσης την πρώτη αλγοριθμική γλώσσα προγραμματισμού ονόματι “Plankalkül”, την οποία χρησιμοποίησε για τη συγγραφή του πρώτου προγράμματος σκακιού.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.