Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ονδούρα κατήργησαν το νόμο περί κρατικών «απορρήτων» σε μια μάχη κατά της διαφθοράς

Το κοινοβούλιο της Ονδούρας κατήργησε τον λεγόμενο «νόμο περί κρατικών απορρήτων», ο οποίος είχε υιοθετηθεί όταν ο πρώην πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ήταν πρόεδρος της Βουλής, και ο οποίος απαγόρευε την πρόσβαση σε πληροφορίες για τη διαχείριση δημοσίων κεφαλαίων, προκειμένου να μπορέσει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα η διαφθορά.

«Ιστορική ημέρα για την Ονδούρα», σημείωσε ο θεσμός μέσω Twitter, εξηγώντας ότι «κατήργησε με ψηφοφορία του κατά πλειοψηφία αυτόν τον κακόφημο νόμο» κάνοντας «ακόμη ένα βήμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ατιμωρησίας» στη χώρα.

Το κοινοβούλιο «ακύρωσε νόμο που παρείχε προστασία σε αυτούς που ενέχονταν σε αισχρές πράξεις διαφθοράς στην Ονδούρα», υπερθεμάτισε ο πρόεδρός του, ο Λουίς Ρεδόνδο.

Ο νόμος περί Διαβάθμισης Δημοσίων Εγγράφων για την Ασφάλεια και την Εθνική Άμυνα είχε εγκριθεί το 2013, όταν πρόεδρος του κοινοβουλίου ήταν ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ή ΧΟΕ, προτού γίνει πρόεδρος της Ονδούρας για δύο συναπτές θητείες (2014-2022).

Η νέα πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο, που ανήκει στην αριστερά και διαδέχθηκε την 27η Ιανουαρίου τον πρώην αρχηγό του κράτους και ηγέτη του Εθνικού Κόμματος (δεξιά), είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας πως θα προχωρούσε στην κατάργηση του επίμαχου νόμου και πως θα ζητούσε από τα Ηνωμένα Έθνη να ιδρυθεί Διεθνής Επιτροπή κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (CICIH).

Ο ΧΟΕ, που καταζητείται από την αμερικανική δικαιοσύνη καθώς τον βαρύνουν υποψίες για συνέργεια στη διακίνηση κάπου 500 τόνων κοκαΐνης, παραμένει προφυλακισμένος ως τουλάχιστον τη 16η Μαρτίου, όταν προγραμματίστηκε νέα ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ερνάντες κατηγορείται πως ήταν συνεργός του αδελφού του, του πρώην βουλευτή Χοσέ Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, που καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του αδελφού του, αμερικανοί εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον ΧΟΕ πως μετέτρεψε την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος».

Η Ονδούρα, όπου η βία, η διακίνηση ναρκωτικών και η διαφθορά αποτελούν γάγγραινα που έχει φθάσει ως τα κορυφαία κλιμάκια του κράτους, συγκαταλέγεται στα φτωχότερα κράτη της κεντρικής Αμερικής. Εκτιμάται ότι το 74% των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA