Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.03.2023

«Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις» – Κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Κινητοποίηση ενάντια στις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας και ενάντια στην αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» πραγματοποιείται σήμερα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.
«Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις» – Κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Κινητοποίηση ενάντια στις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας και ενάντια στην αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» πραγματοποιείται στις 6 μ.μ. της Παρασκευής 25/6, στην πλατεία Συντάγματος.

Στο κοινό κάλεσμά τους, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών/Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”, ο Συντονισμός για το προσφυγικό-μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ) και το Στέκι Μεταναστών Αθήναςεπισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καθημερινά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, πραγματοποιούνται παράνομες βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων (push backs) από δυνάμεις του Λιμενικού και της Συνοριοφυλακής, με παρουσία και κάλυψη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι απολύτως παράνομες τόσο ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους όσο και ως προς τους κανόνες που διέπουν τη διαδικασία συνοριακών ελέγχων, προσαγωγής και κράτησης άτυπων μεταναστών. Είναι επίσης παράνομες ως προς το Διεθνές Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την “αρχή μη επαναπροώθησης” της Συνθήκης της Γενεύης».

Και εξηγούν ότι τα push backs σημαίνουν ότι:

Το ελληνικό κράτος στέλνει στην Τουρκία πρόσφυγες χωρίς να εξεταστεί αν αντιμετωπίζουν εκεί δίωξη ή αν κινδυνεύουν να υποστούν απέλαση στη χώρα που διώκονται,
Οι πρόσφυγες στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στο άσυλο και τη δυνατότητα προσφυγής τους στη δικαιοσύνη,
Το λιμενικό και η συνοριοφυλακή πραγματοποιούν βίαιες, στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις ενάντια σε φουσκωτές βάρκες και ανθρώπους που μόλις διέσχισαν τον Έβρο πεζοί, θέτωντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Όπως σημειώνουν, σε κάθε παράνομη επαναπροώθηση ακολουθείται μια σταθερή διαδικασία: «αποτρέπεται κάθε επικοινωνία, δεν γίνεται καταγραφή σύλληψης, τα κινητά τηλέφωνα και κάθε πειστήριο της παρουσίας των προσφύγων σε ελληνικό έδαφος “κατάσχονται” ή καταστρέφονται και η “επαναπροώθηση” στην Τουρκία γίνεται με όρους τρομοκράτησης, παραπληροφόρησης και ξυλοδαρμών».

Όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Frontex, επισημαίνουν ότι η μόνιμη επωδός είναι ότι «Δεν κάνουμε push-backs, αλλά…», ενώ «οι διαψεύσεις, απρόθυμες και τυπικές, πάντα συμπληρώνονται από το επιχείρημα ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης, τα οποία βρίσκονται – λένε – αντιμέτωπα με μια “ασύμμετρη απειλή” και “εισβολή”. Η Ελλάδα είναι, όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, η “ασπίδα της Ευρώπης”».

Οι οργανώσεις ζητούν:

Να σταματήσουν τώρα οι παράνομες, βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο, τα Λυβικά ύδατα και τα σύνορα των Βαλκανίων.
Να σταματήσουν οι βρώμικες αντι-προσφυγικές συμφωνίες με την Τουρκία και τη Λιβύη.
Να ακυρωθεί η αναγνώριση της Τουρκίας ως “ασφαλούς” χώρας για τους πρόσφυγες/ισσες.
Να αντισταθούμε στην Ευρώπη-Φρούριο και την Ελλάδα-Φυλακή: Οχι στα συνοριακά τείχη και τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.
Να σταματήσει η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Να βάλουμε φραγμό στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.