ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο γκέι ποδοσφαιριστής Thomas Beattie εξηγεί γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει στο Κατάρ

Όταν ο ποδοσφαιριστής Thomas Beattie αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος τον Ιούνιο του 2020, ο κόσμος βρισκόταν ακόμα στην πιο σκληρή περίοδο των lockdown για την COVID-19.

«Αποκαλύφθηκα και στη συνέχεια κλειδώθηκα κατά κάποιον τρόπο στο διαμέρισμά μου, το οποίο κατά μία έννοια με προστάτευε», δήλωσε ο Thomas Beattie στο PinkNews. “Ήταν λίγο συγκλονιστικό, αλλά μετά το coming out ήταν λαμπρό – ήταν τόσο απελευθερωτικό”.

Το coming out ήταν μια παράξενη εμπειρία για τον 35χρονο σήμερα – που είχε περάσει χρόνια φοβούμενος να μιλήσει. Μέσα σε μια νύχτα συνειδητοποίησε ότι οι φόβοι του ήταν εντελώς αβάσιμοι.

«Όταν έκανα coming out συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι σε αγαπούν πραγματικά γι’ αυτό ή σε σέβονται γι’ αυτό ή σε θαυμάζουν για το θάρρος σου να μπορείς να το μοιραστείς. Ήταν ένα περίεργο συναίσθημα για μένα, γιατί αμέσως από το φόβο και το άγχος και τον πολύ αγώνα πέρασα στο “Γιατί δεν το έκανα νωρίτερα;”».

Ο Beattie ελπίζει ότι η πανηγυρική ανταπόκριση που δέχθηκε όταν αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος θα ενθαρρύνει και άλλους ποδοσφαιριστές να νιώσουν ότι μπορούν να ανοιχτούν για το ποιοι είναι. «Ελπίζω ότι θα δούμε πολύ περισσότερους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο, επειδή ο αθλητισμός είναι ένας τόσο καταπληκτικός χώρος για να αλλάξει η νοοτροπία στην κοινωνία. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά – ειδικά το ποδόσφαιρο».

Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι μια ενωτική δύναμη του καλού, αλλά ο αποκλεισμός εξακολουθεί να είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα για ορισμένους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς τους. Η FIFA αντιμετώπισε σημαντικές επικρίσεις από τους ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδούς του ποδοσφαίρου για την απόφαση να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Ο Beattie δεν είναι υπέρ της διεξαγωγής τέτοιων διοργανώσεων σε χώρες όπως το Κατάρ.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε παγκόσμια αθλητική διοργάνωση πρέπει να δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα που δεν σέβεται τα στοιχειώδη ίσα δικαιώματα», λέει. «Ο αθλητισμός είναι μια γιορτή της διαφορετικότητας – είναι κάτι που φέρνει τις κοινότητες κοντά. Είναι υποκριτικό να φιλοξενούνται αυτές οι διοργανώσεις (σ.σ σε αυτές τις χώρες) αλλά να μην εξασφαλίζουν τα ίδια βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους. Αυτή είναι η θέση μου σε αυτό το θέμα όσον αφορά όχι μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά όλες τις αθλητικές διοργανώσεις».

Ωστόσο, ο Beattie επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο οπτικές γωνίες στη συζήτηση και, κατά παράδοξο τρόπο, πιστεύει ότι υπάρχει όφελος από τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, επειδή τουλάχιστον ξεκινάει ο διάλογος σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Ξεκινάει η συζήτηση σε μέρη όπως αυτό – επιταχύνει τις συζητήσεις», λέει.

«Ο κόσμος τώρα μιλάει γι’ αυτό, προσπαθεί να εξετάσει τρόπους για να λύσει κάποια από τα προβλήματα γύρω από τους φιλάθλους που ταξιδεύουν εκεί – ξενοδοχεία, ασφάλεια. Τώρα γίνονται συζητήσεις στο Κατάρ, που δεν θα γίνονταν διαφορετικά. Ως χώρα, πρέπει τώρα να αναρωτηθούν: “Τι θα κάνουμε για τους ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδούς για να τους κρατήσουμε ασφαλείς;”. Πρέπει να αναλύσουν αυτά τα πράγματα και να δημιουργήσουν μια δομή γύρω από την κοινότητά μας για να μας κρατήσουν ασφαλείς. Αυτό θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο. Ελπιδοφόρο θα ήταν ότι μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτά τα πράγματα θα έχουν μακροχρόνια επίδραση στην κοινωνία αυτών των χωρών».

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA