Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.11.2023

Βενιζέλειο: Σε απόγνωση οι ειδικευόμενοι χειρουργοί – «Ουσιαστικά το νοσοκομείο έχει κλείσει»

«Κραυγή» αγωνίας και απόγνωσης από τους ειδικευόμενους χειρουργούς σε από τα μεγαλύτερα και πλέον υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας.
Βενιζέλειο: Σε απόγνωση οι ειδικευόμενοι χειρουργοί – «Ουσιαστικά το νοσοκομείο έχει κλείσει»

Ειδικευόμενοι χειρουργοί του Βενιζέλειου Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με ανακοίνωση που εξέδωσαν ζητούν «να στελεχωθεί το νοσοκομείο τους επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τη καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους πολίτες».

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του χειρουργικού τομέα να «παγώσει» τα τακτικά χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν λόγο για «ώρα μηδέν», τονίζοντας ότι το νοσοκομείο καταρρέει, και ζητούν την στελέχωσή του.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ. Δεκάδες χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, συνεχόμενες παραιτήσεις συναδέλφων λόγω των συνθηκών εργασίας, διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες, εξουθένωση του προσωπικού και παράλληλα αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ράντζα στους διαδρόμους, πολύωρες αναμονές στο Τ.Ε.Π… συνθέτουν την σημερινή εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό οδηγούμαστε σε «εντέλλεσθε» μετακινήσεων προσωπικού (αποδυναμώνοντας τμήματα που ήδη «αιμορραγούν»). Τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας και απειλούνται πλέον με λουκέτα εάν όχι με υποβάθμιση σε κέντρα υγείας, ενώ νοσούν ακόμα και οι κεντρικές δομές υγείας. Με άλλα λόγια, πλήρη διάλυση του ήδη υποβαθμισμένου δημοσίου συστήματος υγείας και απαξίωση των εργαζομένων σε αυτό.

Το Βενιζέλειο σήμερα λειτουργεί με πέντε μόλις αναισθησιολόγους. Οι συνεχείς παραιτήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, η αδυναμία αντικατάστασης τους και η έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης νέων αναισθησιολόγων, οδηγεί το 7ο σε επισκεψιμότητα ασθενών νοσοκομείο της χώρας να φτάνει στο σημείο να αναγκαστεί να διακόψει τα τακτικά του χειρουργεία. Το Βενιζέλειο που εξυπηρετούσε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού της Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια, φτάνει στο σημείο να μπορεί να χειρουργήσει μετά βίας τα επείγοντα περιστατικά. Δεν μπορείς πλέον να χειρουργηθείς στο Βενιζέλειο εκτός αν κινδυνεύει η ζωή σου. Είναι απαράδεκτο ο ιδιωτικός τομέας να αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους ασθενείς. 

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα και τους ειδικευόμενους. Οι νέοι χειρουργοί «εκπαιδεύονται» πλέον χωρίς να μπαίνουν στα χειρουργεία! Κλινικές που δίνουν πλήρη ειδικότητα βγάζουν ανεκπαίδευτους και ανεπαρκείς τους αυριανούς χειρουργούς που θα στελεχώσουν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε στα πρόθυρα παραίτησης καθώς η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάντια μοιάζει να έρχονται να διαχειριστούν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν. Το Βενιζέλειο καταρρέει. Ώρα μηδέν.

Ζητάμε το αυτονόητο: Να στελεχωθεί το νοσοκομείο μας επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τη καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους πολίτες.

Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Χειρουργικού Τομέα Β.Γ.Ν.Η.».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.