ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες κινητοποιήσεις καλλιτεχνών για την υποβάθμιση των πτυχίων τους

Μαζική συμμετοχή έχει η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα στην Αθήνα τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου καθώς και σύλλογοι σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που εξισώνει τις σπουδές τους με αυτές των αποφοίτων λυκείων. 

Οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλοντας την απαξίωσή τους από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Μαξίμου.

Εκτός από την άμεση απόσυρση του επίμαχου Π.Δ. για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στην τέχνη και στον Πολιτισμό, η ΠΟΘΑ διεκδικεί επίσης την «επαναφορά των επαγγελμάτων στο καθεστώς Τ.Ε. για όλους (ή Π.Ε. για όσους κλάδους ίσχυε)» και την «ίδρυση δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας».

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία δεκάδες καλλιτέχνες δήλωσαν την αντίθεση τους με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022.

Μέλη του Συντονιστικού Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, σπουδαστές/ -στριες του ΚΘΒΕ, μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων, καθηγητές και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στις 12:00 μ.μ. στο άγαλμα του Ε. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος 85/2022, διότι με την συγκεκριμένη έκδοση τα πτυχία των αποφοίτων δραματικών σχολών εξισώνονται με τα απολυτήρια Λυκείου.

Στην συγκέντρωση το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και υποψήφιος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Μέρα25 στις φετινές εκλογές, Δημήτρης Ζερβουδάκης αναφέροντας πως: «Έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε παράπλευρες απώλειες μιας και αυτό το προεδρικό διάταγμα αφορά πάνω από 500 ειδικότητες».

Στα αιτήματα τους οι καλλιτέχνες μιλούν για ίδρυση ανώτερης βαθμίδας για τις παραστατικές τέχνες, την άμεση επίλυση στο ζήτημα των διπλωμάτων από το 2003 και μετά, καθώς και άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος 85/2022.

Σε κατάληψη το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων – Μας στερούν τα όνειρα μας

Σε κατάληψη από τη Δευτέρα έως τουλάχιστον και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου τελεί το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων, με πρώτο και κύριο αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85 που αφορά τα καλλιτεχνικά πτυχία.

Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους και του Καλλιτεχνικού Λυκείου που βρίσκεται στη Μενεμένη, συμμετέχουν δυναμικά στην κατάληψη, θέτοντας μια σειρά από αιτήματα που αφορούν τόσο τη φοίτηση τους, όσο και το μέλλον τους, μετά το σχολείο.

Συγκεκριμένα, ζητούν την κατάργηση του ΠΔ 85 που όπως λένε απομειώνει το κύρος των καλλιτεχνικών πτυχίων, εξομοιώνοντάς τα με το απολυτήριο Λυκείου.

«Η απόσυρση του Π.Δ 85 μας αφορά άμεσα γιατί είναι το μέλλον μας. Δεν θα μπορούμε να έχουμε επαγγελματική αποκατάσταση μετά από αυτό. Δεν μας αφήνουν να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας. Μας περιορίζουν και μας ακυρώνουν σαν καλλιτέχνες» αναφέρει η αντιπρόεδρος του 15μελούς του Καλλιτεχνικού Λυκείου στο GRTimes.

Η ίδια κάνει λόγο για συγκινητική συμμετοχή τόσο στην κατάληψη – παρά το γεγονός ότι ο διευθυντής έκοψε τα σχολικά λεωφορεία – όσο και στις πρόβες με τις οποίες οι μαθητές ετοιμάζονται για μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, με τίτλο «Save Art», το Σάββατο στις 6μμ στην Αριστοτέλους, μπροστά από το Ολύμπιον. Η εκδήλωση διοργανώνεται αποκλειστικά από τη μαθητική κοινότητα, με χορευτικά, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA