ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφυλακίζεται ο Σομαλός πρόσφυγας που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 142 χρόνια φυλάκιση για «διακίνηση»

Μπορεί να μη δικαιώθηκε απόλυτα, ωστόσο ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμντί θα είναι τις επόμενες ημέρες ελεύθερος.

Ο Σομαλός πολιτικός πρόσφυγας, που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε… 142 χρόνια φυλακή ως διακινητής μεταναστών, είδε την ποινή του να μειώνεται σε 37 χρόνια. Επίσης από κάθειρξη η ποινή μετατράπηκε σε φυλάκιση που σημαίνει ότι εκτίονται τα 8 εξ αυτών.

Τέλος, επειδή έχει ήδη εκτίσει 2 χρόνια και ένα μήνα, ενώ επιπλέον έχει κάνει 450 μεροκάματα μέσα στη φυλακή με άψογη διαγωγή, θα αποφυλακιστεί τις επόμενες μέρες.

Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της εισαγγελέα, το δικαστήριο έκρινε μεν ένοχο τον Αμντί, αλλά μείωσε την ποινή του στα 37 χρόνια και την μετέτρεψε από κάθειρξη σε φυλάκιση, που σημαίνει ότι εκτίονται τα 8 εξ αυτών. Επειδή, δε, έχει εκτίσει 2 χρόνια και ένα μήνα, ενώ επιπλέον έχει κάνει 450 μεροκάματα με άψογη διαγωγή, θα αποφυλακιστεί τις επόμενες μέρες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, που συμμετείχε στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης τόνισε τα εξής: «Ένας άνθρωπος που είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή αφήνεται ελεύθερος τις ερχόμενες μέρες. Η εξέλιξη αυτή παρά τις σκληρές προτάσεις τις εισαγγελέως της έδρας αποτελεί μια σημαντική νίκη του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης. Ο Μοχάμαντ είχε για πρώτη φορά μια δίκαιη δίκη καθώς έγινε μια πραγματική διαδικασία και εξετάστηκε διεξοδικά η υπόθεση. Το δικαστήριο δεν τον δικαίωσε πλήρως παρότι είχε σώσει 31 ζωές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι παρά την ποινή που του επιβλήθηκε αποφυλακίζεται. Η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης συνεχίζεται με στόχο δίκαιες δίκες για όλους τους αθώους πρόσφυγες που έχουν καταδικαστεί και για την αλλαγή της νομοθεσίας που τιμωρεί πρόσφυγες ως διακινητές».

O Aμντί και με πρόταση Εισαγγελέα κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος για α)Παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και από την οποία επήλθε θάνατος κατά συρροή και β) παράνομη είσοδο στη χώρα- αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Στην απολογία του, όπως την μεταφέρει το stonisi.gr ο Μοχαμάντ ανέφερε, όπως και οι συμπατριώτες του ότι στη Σομαλία έχει πάνω από 30 χρόνια εμφύλιο πόλεμο, ότι φέρει σημάδια από πυροβολισμό στο σώμα του και αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του, με σκοπό όταν βρει ευρωπαϊκό έδαφος να ζητήσει άσυλο και στη συνέχεια με τη νόμιμη οδό να διεκδικήσει οικογενειακή επανένωση φέρνοντας την οικογένειά του όπου θα εγκαθίσταντο.

Αντ’ αυτού βρέθηκε φυλακισμένος, επειδή επέλεξε όπως είπε να σωθεί ο ίδιος και να σώσει τους συνεπιβάτες του. «Δεν ήθελα να βοηθήσω κανέναν διακινητή, δεν ξέρω να οδηγώ σκάφος, ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους, και αν βρισκόμουν στην ίδια κατάσταση το ίδιο θα έκανα ξανά» τόνισε στην απολογία του ο 30χρονος, ο οποίος έχει επιδείξει πολύ καλή διαγωγή στη Χίο και πάνω από 400 ημέρες κοινωνικής εργασίας.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA