Η κίνηση στους βασικούς οδικούς άξονες είναι ιδιαίτερα αυξημένη, λόγω και του σεισμού στην Αττική, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας.

Τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα, σύμφωνα πάντα με την Τροχαία, παρατηρούνται αυτή την ώρα και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, στη λεωφόρο Κηφισίας, αλλά και στον Κηφισό.

Όλη η δύναμη της Τροχαίας είναι στους δρόμους και κάνει ό,τι είναι εφικτό για να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Μέτρα και έλεγχοι από τον Δήμο Αθηναίων

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Η τελική μέτρηση του σεισμού

Η τελική μέτρηση του σεισμού από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι η ίδια, δηλαδή: Στις 14:13 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 23 χλμ. Βορειοδυτικά της Αθήνας, 8 χλμ. Βορείως της Ελευσίνας και 4 χλμ. Βορείως της Μαγούλας,  με 13 χλμ. εστιακό βάθος στην Πάρνηθα κοντά στο παλιό επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού του 1999 (δεν είναι το ίδιο επίκεντρο αλλά κοντά).

Ακόμα δεν υπάρχει εκτίμηση αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο από εκείνη την ώρα έχουν ακολουθήσει 8 σεισμικές δονήσεις μικρότερης ισχύος, με πιο ισχυρή μία της τάξεως των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πριν περίπου μιση ώρα και οι υπόλοιπες κινούνται από 2,5-3,5 Ρίχτερ.