Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε στη Σιγκαπούρη η μοναδική «τροπική» πολική αρκούδα

Ο Inuka, η μόνη πολική αρκούδα που έχει γεννηθεί στην τροπική ζώνη πέθανε στη Σιγκαπούρη από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με το γήρας.

«Πήραμε τη δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος της Σιγκαπούρης σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την ευθανασία που έγινε στην πολική αρκούδα, που υπέφερε αρκετά το τελευταίο διάστημα. 

Η αρκούδα είχε γεννηθεί στον εν λόγω ζωολογικό και είχε φτάσει τα 27 έτη. Ουσιαστικά κατάφερε να ζήσει δέκα χρόνια παραπάνω από τις πολικές αρκούδες που γεννιούνται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Όμως, η ζωή της και η διαμονή της στον ζωολογικό ήταν ένα θέμα που προκαλούσε έντονες αντιπαραθέσεις.

Οι εξετάσεις στον Inuka έδειξαν πως έπασχε από αρθρίτιδα, είχε προβλήματα με την οδοντοστοιχία του και μολύνσεις στ’ αυτιά του. Τα άκρα του είχαν αποδυναμωθεί λόγω ηλικίας, γεγονός που δεν του επέτρεπε να κινείται πολύ, όπως αναφέρει το ΒΒC.

«Όσο και αν επιθυμούσαμε να κρατήσουμε τον Inuka μαζί μας για όσο το δυνατόν περισσότερο, η ουσιαστική μας ευθύνη είναι η υγεία του», είπε ο Cheng Wen-haur, υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Σιγκαπούρης.

«Η απόφασή μας να αφήσουμε τον Inuka (σ.σ. να πεθάνει) ελήφθη γιατί γνωρίζαμε ότι τα προβλήματα υγείας του είχαν επηρεάσει πολύ τη ζωή του. Το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τον γλιτώσουμε από περαιτέρω βάσανα».

Μία πολική αρκούδα στη ζέστη;

Η Σιγκαπούρη είναι σίγουρα ένα μέρος που ο κόσμος δεν θα περίμενε να βρει μία μεγάλη πολική αρκούδα.  

Αλλά, ο Inuka, γεννηθείς στις 26 Δεκεμβρίου του 1990, ήταν η τέταρτη αρκούδα του είδους που είχε μείνει στον ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης. Ζούσε σε τεχνητές συνθήκες κρύου, που του επέτρεπαν να επιβιώσει.  

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων είχαν κάνει πολλές καμπάνιες κατά της κράτησης πολικών αρκούδων στον ζωολογικό από την δεκαετία του ’70 κιόλας. Ύστερα από τις πιέσεις που δέχθηκε ο ζωολογικός κήπος, ανακοίνωσε πως στο μέλλον δεν θα φιλοξενήσει άλλες πολικές αρκούδες.

Ο θάνατος του Inuka ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός για όλους του λάτρεις των ζώων στη Σιγκαπούρη, που εκδηλώνουν τον θρήνο τους μέσα από τα social media.

«Αγαπημένε Inuka, πέρασες όλη σου τη ζωή όντας ένα θέαμα, αλλά και πάλι ήσουν μία απόλαυση για όλους του επισκέπτες του κήπου», έγραψε η Chong Shangyee στο Facebook. «Είχες μία υπέροχη ζωή στη Γη, ακόμη και αν δεν γνώρισες ποτέ παγόβουνα και το κρύο της Αρκτικής. Είθε να απελευθερωθείς από τον πόνο και να βγάζεις φωτογραφίες στον παράδεισο. Θα λείψεις σε όλους μας».

«Η ζωή και η παρουσία σου έκανε τις ζωές μας πιο χαρούμενες και άγγιξες πολλές ψυχές στη Σιγκαπούρη. Σε ευχαριστούμε τόσο πολύ Inuka και θα μας λείπεις για πάντα», έγραψε άλλος χρήστης του Facebook.

(Πηγή)

POPAGANDA