Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Shakespeare Electrified: Μια μουσική εξερεύνηση του σαιξπηρικού λόγου

Η σπουδαία ποίηση ως λόγος μεταφορικός, πυκνός σε νοήματα και συμβολισμούς, έχει τη δύναμη να ξεπερνά τα πλαίσια της εποχής της και να ανανεώνει την αναφορική της σχέση με το χρόνο: η λυρική ελισαβετιανή ποίηση, ισορροπώντας με λεκτική κομψότητα ανάμεσα στο φως του πλατωνικού ιδεαλισμού και το σκοτάδι της μεταφυσικής μελαγχολίας, εμπνέει τους συνθέτες του προγράμματος με τη μουσικότητα του ρυθμικού της στίχου, την αρμονική συνύπαρξη των αντιθέσεων και τη θελκτική μελωδικότητα των παλαιότερων λεκτικών μορφών και συντακτικών δομών.

Η περφόρμανς Shakespeare Electrified εξερευνά μουσικά τον σαιξπηρικό λόγο, δημιουργώντας τέσσερις κόσμους πάνω σε θέματα που απασχόλησαν ιδιαιτέρως τον κορυφαίο Άγγλο δραματουργό: τη μαγεία, τον έρωτα, την τρέλα και τον θάνατο. Κάθε κόσμος περιέχει πρωτότυπες μελοποιήσεις σονέτων του Γ. Στεφανακίδη και σταχυολογεί τραγούδια συνθετών του 20ου αιώνα, όπως ο Ε.W. Korngold και ο R. Quilter, καθώς επίσης και τραγούδια της Αγγλίας του 17ου αιώνα· αποσπάσματα από γνωστά θεατρικά του έργα αποδίδονται με μουσικούς τρόπους που αξιοποιούν δυναμικά τόσο τα ακουστικά όργανα (πιάνο, λαούτο) όσο και τους ηλεκτρονικούς ήχους σε ένα κοινό… ηλεκτρισμένο σύμπαν. 

Τραγούδι: Μάιρα Μηλολιδάκη
Απαγγελία: Εβελίνα Αραπίδη
Αναγεννησιακό λαούτο: Έφη Μηνακούλη
Live electronics, κιθάρες: Γιώργος Στεφανακίδης
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης          

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και καλλιτεχνική ομάδα ΕΥΤΟΠΙΑ ιδρύθηκε το 2006 από τις ηθοποιούς Εβελίνα Αραπίδη και Ίριδα Χατζηαντωνίου, εγκαινιάζοντας τη δραστηριότητά της στο θέατρο Πολιτεία με τη «Γιορτή της Άνοιξης», μια παράσταση σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιάννη Κοντραφούρη.

Έκτοτε η ομάδα ερευνά την ιδιαίτερη αισθητική που προκύπτει από τη διαπίδυση του ποιητικού λόγου και της μουσικής πάνω στο θεατρικό σανίδι. Τα ποιητικά αριστουργήματα του παρελθόντος καθώς και μια ευρύτατη γκάμα μουσικών αναφορών αποτελούν την πρώτη ύλη έμπνευσης και έρευνας πάνω στον διάλογο των παραστατικών τεχνών. Μέσα από αυτό το υλικό αναδύονται πρωτότυπα θεατρικά και μουσικά έργα με κλασικές αναφορές και σύγχρονη ταυτότητα.

Αποτελείται από τους ηθοποιούς Εβελίνα Αραπίδη, Ίριδα Χατζηαντωνίου και Βαγγέλη Ρόκκο, τη σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον συνθέτη και συγγραφέα Γιώργο Στεφανακίδη.


Shakespeare Electrified

Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, Ώρα έναρξης 20:30

Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services
Τιμή εισιτηρίων: κανονικό 10€, μειωμένο 5€

https://www.eutopia-art.gr

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA