NEWS
27.02.2020

“The Search for Power”: Η Τάνια Ελ Χούρυ εξερευνά την ιστορία του ηλεκτρισμού στη Βηρυτό

Σε μια διάλεξη και εγκατάσταση-περφόρμανς που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 6 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Μια νύχτα με ξαφνική διακοπή ρεύματος στη Βηρυτό έδωσε την αφορμή στην καλλιτέχνιδα Τάνια Ελ Χούρυ να διερευνήσει την ιστορία των διακοπών ρεύματος στον Λίβανο. Μαζί με τον ιστορικό και σύζυγό της, Ziad Abu-Rish, ξεκίνησαν ένα ταξίδι στον χρόνο συλλέγοντας τεκμήρια. Το νήμα των τεκμηρίων αυτών τους οδήγησε σε αρχεία πέντε διαφορετικών χωρών. Έφτασαν μέχρι και το 1906, όταν για πρώτη φορά ήρθε ο ηλεκτρισμός στη Βηρυτό. Έτσι, ανακάλυψαν μια διεθνική ιστορία, στην οποία εμπλέκονταν επιχειρηματίες, πολιτικοί, πολέμαρχοι, πολυεθνικές επιχειρήσεις και αποικιοκρατικές δυνάμεις. Βρήκαν τα ίχνη καθημερινών πράξεων επιβίωσης, αντίστασης και δολιοφθοράς από τους εργάτες και τους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφάσισαν λοιπόν να ξεδιπλώσουν αυτή την πορεία σε μια οικεία συνάθροιση.

«Με ενδιαφέρουν οι διαδικασίες του πώς γράφεται η ιστορία, τόσο στα επίσημα κρατικά αρχεία όσο και στις προφορικές καταγραφές, που γράφουν την ιστορία από τα κάτω» λέει η ίδια. Το The Search for Power, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 6 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από 10 έως 12 Μαΐου, είναι μια διάλεξη και εγκατάσταση-περφόρμανς, που προσκαλεί το κοινό να εξετάσει αρχειακά έγγραφα, απροσπέλαστες γνώσεις και μια προσωπική αναζήτηση εκδίκησης.

Στα υβριδικά έργα της Τάνια Ελ Χούρυ, είναι θολά τα όρια μεταξύ των site-specific περφόρμανς και των διαδραστικών εγκαταστάσεων με την πολιτική δυναμική. Η ίδια διερευνά τη σχέση μας με τον αστικό και δημόσιο χώρο, μέσω της δουλειάς της με το Dictaphone Group στον Λίβανο. Εστιάζει στην προφορική ιστορία, στην αστική αντίσταση, στην περφόρμανς του ορίου και στη διαδραστικότητα.

Η Τάνια Ελ Χούρυ επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τρία χρόνια μετά το Gardens Speak, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3 (Μάιος 2016). Η ντοκουμενταρίστικη περφόρμανς της παρουσίαζε –μέσα από ηχητικά αρχεία και αφηγήσεις οικείων προσώπων– τις ιστορίες δέκα Σύριων που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 2011-13, κατά το πρώτο κύμα εξέγερσης στην πατρίδα τους.

Στην έρευνα για το Search for Power συμμετείχε ο ιστορικός και σύζυγος της Ελ Χούρυ, Ζιάντ Αμπού-Ρις. Ο Αμπού-Ρις είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Οχάιο, με ειδίκευση στα ζητήματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, ενώ το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολιτική οικονομία των κρατικών θεσμών.

Η Τάνια Ελ Χούρυ είναι δημιουργός ζωντανής τέχνης, το έργο της οποίας εστιάζει στη διαδραστικότητα με το κοινό και εξετάζει το ηθικό και πολιτικό δυναμικό τέτοιων συναντήσεων. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε 32 χώρες όλων των ηπείρων, σε ευρύτατου φάσματος χώρους, από μουσεία έως τελεφερίκ. Έχει τιμηθεί με το International Live Art Prize 2017, το Total Theatre Innovation Award και το Arches Brick Award 2011. Αυτή την εποχή είναι επισκέπτρια καθηγήτρια και συνεπιμελήτρια φεστιβάλ στο Fisher Center του Bard College (Πολιτεία της Νέας Υόρκης). Συνεργάζεται με το Forest Fringe του Εδιμβούργου και είναι συνιδρύτρια του Dictaphone Group, μιας συλλογικότητας έρευνας και περφόρμανς της Βηρυτού που δημιουργεί site-specific περφόρμανς, οι οποίες εξετάζουν τη σχέση μας με την πόλη και επαναπροσδιορίζουν τον δημόσιο χώρο της. Η Τάνια είναι διδάκτορας Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου.

The Search for Power στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Ένα έργο της Tania El Khoury σε συνεργασία με τον Ziad Abu-Rish. Ερμηνεύουν: Tania El Khoury, Ziad Abu-Rish, Petra Abousleiman. Από τις 10 ως τις 12 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.