ΚΟΣΜΟΣ

«Σε 300 χρόνια» θα υπάρξει ισότητα των φύλων, δηλώνει απογοητευμένος ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια».

«Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW), δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» και ότι «η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αφγανιστάν, όπου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, «οι γυναίκες και τα κορίτσια εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή».

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλες χώρες, αλλά σημείωσε ότι «σε πολλές περιοχές σημειώνεται πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και τα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο κινδυνεύουν να απαχθούν ή να δεχθούν επίθεση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο Ιράν, το οποίο αποκλείστηκε στις 14 Δεκεμβρίου από τη CSW μετά από ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (Ecosoc) έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ εξαιτίας της καταστολής της εξέγερσης που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και οδυνηρών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες και την τεχνολογία», τομείς στους οποίους οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις «το 3% των βραβευθέντων με Νόμπελ», επεσήμανε ο Γκουτέρες ως παράδειγμα.

Ο ίδιος απέτισε φόρο τιμής στη Γαλλίδα ερευνήτρια «Εμανουέλ Σαρπεντιέ και την Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά την πρώτη ομάδα γυναικών που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας πριν τρία χρόνια», το 2020.

«Ομάδες ανδρών το έχουν κερδίσει 172 φορές», τόνισε ο Γκουτέρες.

«Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Και εμείς. Είμαι εδώ για να δηλώσω ξεκάθαρα και με δύναμη: ο ΟΗΕ βρίσκεται παντού στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών», κατέληξε.

Αφγανιστάν: Η απασχόληση των γυναικών μειώθηκε κατά 25% από τα μέσα του 2021

Η απασχόληση των γυναικών στο Αφγανιστάν μειώθηκε κατά ένα τέταρτο μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία σημείωσε ότι η πτώση αυτή επιτείνεται από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις γυναίκες που εργάζονται και σε αυτές που σπουδάζουν.

Η μείωση κατά 25% της απασχόλησης των γυναικών καταγράφηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ως το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με μείωση κατά κατά 7% της απασχόλησης των ανδρών, επισήμανε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 όταν αποχώρησαν οι ξένες δυνάμεις.

«Οι περιορισμοί στα κορίτσια και τις γυναίκες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευσή τους και στις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας», σημειώνει ο Ραμίν Μπεχζάντ, υψηλόβαθμος συντονιστής για το Αφγανιστάν στην ILO σε ανακοίνωση που συνοδεύει την αξιολόγησή της για το Αφγανιστάν το 2022.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει τα περισσότερα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν σταματήσει τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια και την εργασία των περισσότερων γυναικών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η οικονομία του Αφγανιστάν έχει επίσης βυθιστεί σε κρίση που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας. Μετά την πρόσφατη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι ξένες κυβερνήσεις ανέστειλαν την αναπτυξιακή βοήθεια και πάγωσαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η ILO υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 30-35% το 2021 και 2022.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να άρει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για να αμβλυνθεί η κρίση ρευστότητας της χώρας και δηλώνουν ότι εστιάζουν στην ενθάρρυνση του εμπορίου και των επενδύσεων για να δημιουργήσουν οικονομική αυτάρκεια.

Η ανεργία των νέων συρρικνώθηκε επίσης κατά, όπως υπολογίζεται, 25% για αυτούς που είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 24. Η ILO επισημαίνει ότι η απασχόληση σε συνολικό επίπεδο παρουσιάζει κάποια σημάδια ανάκαμψης το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά υπογραμμίζει ότι αυτή μειώθηκε για τους νεαρούς άνδρες και για όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του έτους.

«Ορισμένες γυναίκες μετακινήθηκαν σε δραστηριότητες αυτοαπασχόλησης, όπως η γεωργία (…) ή η επιδιόρθωση ρούχων, συμβάλλοντας έτσι στο εισόδημα του νοικοκυριού και εμποδίζοντας την απασχόληση των γυναικών να μειωθεί κι άλλο», καταλήγει η ILO στην έκθεσή της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA