NEWS
30.05.2020

#This is a scoup: Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την πώληση των Financial Times

Η «ροζ» οικονομική εφημερίδα του City αλλάζει σελίδα και περνά στα χέρια της ιαπωνικής εταιρείας ΜΜΕ Nikkei. Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την ιστορική συμφωνία ενός ιστορικού εντύπου.

Οι Financial Times, η «ροζ» οικονομική εφημερίδα που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν του City στα 127 χρόνια κυκλοφορίας που μετρά, πωλείται σε στην ιαπωινική εταιρεία ΜΜΕ Nikkei, για το ποσό των 844 εκατομμυρίων λιρών.

Σε μία κίνηση που δείχνει τη δυναμική διεθνών επενδυτών να εισαχθούν στον τομέα των οικονομικών ειδήσεων, κλάδο που κυριαρχείται από βρετανικά και αμερικάνικα έντυπα, ο όμιλος Pearson πώλησε στην εταιρεία Nikkei τους FT, που αποτέλεσαν ιδιοκτησία του από το 1957. Στόχος του παραχωρήσαντα ομίλου είναι να επικεντρώσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στις εκπαιδευτικές εκδόσεις στις ΗΠΑ.

Ο Τζον Φάλον, εκτελεστικός διευθυντής της Pearson, είπε σχετικά με την πώληση των FT: «Τόσο η εκπαίδευση, όσο και η δημοσιογραφία μας ασκούν αίγλη, όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα και απαιτούν διαφορετικές ικανότητες, προσόντα και έντονη αφοσίωση. Η Pearson είναι περήφανη που αποτέλεσε τον ιδιοκτήτη των FT για σχεδόν 60 χρόνια. Ωστόσο, έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο καμπής στο χώρο των ΜΜΕ, που χαρακτηρίζεται από μία έκρηξη της διάχυσης της πληροφορίας μέσα από τα social media. Σε αυτό το περιβάλλον, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη δημοσιογραφική και την εμπορική επιτυχία των FT είναι να αποτελέσει μέρος ενός παγκόσμιου ομίλου ηλεκτρονικών ΜΜΕ».

Η Nikkei, που ιδρύθηκε το 1876, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΜΜΕ στην Ιαπωνία. Η ομότιτλη εφημερίδα της έχει τρία εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ η ιαπωνική εταιρεία δραστηριοποιείται και στον χώρο της τηλεόρασης, με το κανάλι TV Tokyo και το κανάλι οικονομικών ειδήσεων, Nikkei CNBC.

H πώληση της «ροζ εφημερίδας» επιβεβαιώθηκε χθες, λίγες ώρες μετά τις πρώτες φήμες που κυκλοφόρησαν στον τύπο, εξαιτίας της ανακοίνωσης της Pearson, χθες το πρωί, ότι βρισκόταν σε «προχωρημένες συζητήσεις» για την παραχώρηση της εφημερίδας. Μάλιστα, πριν έρθουν στη δημοσιότητα oi λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας, ο γερμανικός όμιλος ΜΜΕ, Axel Springer, που αποτελεί τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας Bild, θεωρούνταν ο επικρατέστερος αγοραστής.

Ο Τσούνεο Κίτα, εκτελεστικός διευθυντής της Nikkei, είπε σχετικά με τη συμφωνία για την αγορά των FT: «Η φιλοσοφία μας να παρέχουμε υψηλού επιπέδου δημοσιογραφία σε οικονομικά θέματα, σεβόμενοι πάντα την αντικειμενικότητα, βρίσκεται σε αρμονία με την πορεία των FT. Μοιραζόμαστε τις ίδιες δημοσιογραφικές αξίες. Μαζί, θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».

Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που τρέφουν ενδοιασμούς για το προφίλ που θα αποκτήσει η εφημερίδα υπό τη νέα ιδιοκτησία και, κυρίως, για το αν η νέα διοίκηση θα επιχειρήσει να αλλοιώσει την παραδοσιακή αντικειμενικότητα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας. Ο Τζόν Φάλον δήλωσε ότι η Nikkei έχει μία «ισχυρή παράδοση στην ακρίβεια και την αντικειμενικότητα, καθώς και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας». Ο Τζον Ρίντινγκ, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου FT, είπε με τη σειρά του ότι «το θέμα της ανεξαρτησίας της εφημερίδας αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και μία από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας. Είναι κάτι που προφανώς λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη».

Η βρετανική Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει εγγυήσεις από το νέο ιδιοκτήτη των FT σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την ανεξαρτησία της εφημερίδας, εκφράζοντας «ανησυχία σχετικά με την ταχύτητα με την οποία φαίνεται να επιτεύχθηκε η συμφωνία». Η Λάουρα Ντέιβιζον, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων, δήλωσε για την πώληση των FT: «Μία κανονική μέρα δουλειάς εξελίχθηκε σε χάος. Τα μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων χρειάζονται άμεσες διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις. Αν η Nikkei θέλει να διατηρήσει τη διεθνή φήμη της εφημερίδας, πρέπει να επενδύσει στη δημοσιογραφία και στο δυναμικό της εφημερίδας».

H Pearson αναμένεται τώρα να προχωρήσει σε πώληση του 50% του ομίλου Economist, ενός άκρως κερδοφόρου εκδότη που είναι ο ιδιοκτήτης του οικονομικού περιοδικού Economist. 

Οι 844 εκατομμύρια λίρες που δόθηκαν για για την αγορά των FT ξεπερνούν κατά πολύ τα 250 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε ο Τζεφ Μπέζος, το 2007, για την απόκτηση της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post. Σήμερα, οι FT υπολογίζεται ότι έχουν 720.000 συνδρομητές, στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση τους. Η βρετανική εφημερίδα ιδρύθηκε το 1888, υπό τον τίτλο London Financial Guide.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.