Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.03.2023

88 χρόνια Monopoly

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1935 κατοχυρώνεται η πατέντα της Monopoly. Έχει καταγραφεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο εμπορικό επιτραπέζιο στον κόσμο.
88 χρόνια Monopoly

Πρόκειται για το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών που εκδίδεται από την εταιρεία Parker σε συνεργασία με την Hasbro. Το παιχνίδι περιλαμβάνει αγορά και ενοικίαση ιδιοκτησιών με χρήματα του παιχνιδιού, καθώς οι παίκτες περιφέρονται στο ταμπλό, σύμφωνα με την κάθε ζαριά. Πήρε το όνομά του από τον όρο «μονοπώλιο». Σύμφωνα με την εταιρεία που εκδίδει το παιχνίδι, από τότε που ο Τσαρλς Ντάροου το πατένταρε το 1935 έγινε το πιο εμπορικό επιτραπέζιο στον κόσμο. Στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες είχε καταγραφεί το 1999 πως ο αριθμός των παικτών άγγιξε τα 500 εκατομμύρια.

Το 1904, η Κουάκερη Ελίζαμπεθ Μάτζι Φίλιπς δημιούργησε ένα παιχνίδι, μέσω του οποίου ήλπιζε να μπορέσει να εξηγήσει την απλή θεωρία των φόρων του Χένρι Τζωρτζ. Σύμφωνα με αυτή, αν οι άνθρωποι έχουν κέρδη από την περιουσία τους, άσχετα με το μέγεθός της, τελικά όλη η περιουσία θα καταλήξει νομοτελειακά στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου. Η ιδέα της με τίτλο «Το Παιχνίδι του Νοικοκύρη», εκδόθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Κάποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι για επιτραπέζια ανακατασκεύασαν το παιχνίδι και μερικοί έφτιαξαν δικές τους σειρές. Η Κουάκερη Ελίζαμπεθ Μάτζι Φίλιπς πατένταρε μια αναθεωρημένη εκδοχή του παιχνιδιού το 1924, και τότε ήταν που βγήκαν στην αγορά και άλλα παρόμοια επιτραπέζια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο με το όνομα Monopoly -παρόμοιο με τη σημερινή- και πωλούνταν από τους Αδελφούς Πάρκερ και τις μητρικές τους για το υπόλοιπο του 20ου αιώνα ως και τις αρχές του επομένου. Την έκδοση των αδελφών Πάρκερ τη δημιούργησε ο Τσαρλς Ντάροου. Αρκετοί άνθρωποι έχουν συνεισφέρει στον σχεδιασμό και στην εξέλιξη του παιχνιδιού έως σήμερα. 

monopoly-money

Το 1941, η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία έβαλε τον Τζον Ουάντιγκτον, τον κατοχυρωμένο κατασκευαστή του παιχνιδιού εκτός Η.Π.Α., να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση για τους κρατούμενους από τους Ναζί του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στα παιχνίδια υπήρχαν κρυμμένοι χάρτες, πυξίδες, αληθινά χρήματα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για απόδραση. Μοιράστηκαν στους κρατούμενους από τον Εθνικό Ερυθρό Σταυρό.

Τη δεκαετία του ’70, η αρχική ιστορία του παιχνιδιού άρχισε να χάνεται (και τουλάχιστον ένας ιστορικός δήλωσε ότι είχε σκόπιμα αποσιωπηθεί), και η ιδέα που δημιούργησε ο Τσαρλς Ντάροου έγινε παράδοση. Αυτό αναφέρθηκε το 1974 στο «Βιβλίο Της Monopoly: Στρατηγική και Τακτικές του Διασημότερου Παγκοσμίως Παιχνιδιού» (The Monopoly Book: Strategy and Tactics of the World’s Most Popular Game), της Μαξίν Μπράντι, και ακόμα και στις οδηγίες του παιχνιδιού. Καθώς ο καθηγητής Ραλφ Άνσπακ μαχόταν εναντίον των Αδελφών Πάρκερ και την τότε μητρική τους εταιρεία, General Mills, στο σήμα κατατεθέν της Monopoly, αρκετή από την ιστορία της Monopoly είχε επαναπροσδιοριστεί.

Η ονομασία του παιχνιδιού παραμένει κατοχυρωμένο σήμα κατατεθέν των αδελφών Parker, όπως και τα συγκεκριμένα σχεδιαστικά στοιχεία. Η τρέχουσα μητρική εταιρεία των Parker, Hasbro, αναγνωρίζει μόνο τον ρόλο του Ντάροου στη δημιουργία του παιχνιδιού. Ο καθηγητής Άνσπακ εξέδωσε ένα βιβλίο σχετικά με τις έρευνές του, με τον τίτλο “Monopoly: η Απάτη των Δισεκατομμυρίων” (The Billion Dollar Monopoly Swindle) που επανεκδόθηκε ως “το σκάνδαλο της Monopoly” (Monopolygate), στο οποίο αναλύει τη γνώμη του πάνω στην σκόπιμη αποσιώπηση της πρώιμης ιστορίας της Monopoly.

Η επίσημη μασκότ του παιχνιδιού είναι ο «Πλούσιος Θείος με τα Σακιά» (Rich Uncle Pennybags), ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις κάρτες «Εντολής» και «Απόφασης» το 1936. Απ’ το 1985, εμφανίζεται στο δεύτερο όμικρον  της λέξης Monopoly σαν μέρος του λογότυπου. Η Hasbro επανέφερε επίσημα τον χαρακτήρα ως “Mr. Monopoly” το 1998. Δέκα χρόνια αργότερα, άλλαξε για άλλη μια φορά εμφάνιση και βρέθηκε πίσω από το λογότυπο του παιχνιδιού. 

132007026

Το 2008 η Parker αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ιδέα που υπήρχε πολύ καιρό στα σχέδια. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν την παγκόσμια έκδοση της Monopoly. Τον Ιανουάριο του 2008 ξεκίνησε μια ψηφοφορία για το ποιες χώρες θα μπουν στο ταμπλώ της παγκόσμιας έκδοσης και κράτησε 2 μήνες. Ύστερα από 6 μήνες, τον Αύγουστο του 2008 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Σε αυτή την έκδοση χρησιμοποιείται νόμισμα Monopoly, όπως και σε κάθε επόμενη έκδοση της Monopoly, σε χιλιάδες και εκατομμύρια και περιλαμβάνει ηλεκτρονική τράπεζα με πιστωτικές κάρτες, όπως και στη “Σύγχρονη Ελλάδα”. Το ιδιαίτερο είναι πως τα σπίτια και οι ουρανοξύστες δεν είναι όμοιοι μεταξύ τους, αλλά περιλαμβάνεται μια τυχαία επιλογή από μεγάλη γκάμα σχεδίων κτιρίων από όλον τον κόσμο! Το παιχνίδι βγήκε στην αγορά το φθινόπωρο του 2008.

Το φθινόπωρο του 2008, μαζί με την παγκόσμια έκδοση, στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών εισήχθησε ο τίτλος Monopoly: Featuring classic and world edition boards, για τις κονσόλες PlayStation 2, Playstation 3 και Xbox 360. Παλαιότερα, είχαν αποπειραθεί παρόμοια βιντεοπαιχνίδια στην Αμερική, χωρίς ιδιαίτερη απήχηση. Η νέα έκδοση της Monopoly σε βιντεοπαιχνίδι νέας γενιάς φέρει τον τίτλο Monopoly Streets. Δύο χρόνια μετά την πρώτη μετάβαση στον ηλεκτρονικό χάρτη των παιχνιδιών της σημερινής γενιάς, η Monopoly επιτέλους φεύγει από τις δύο διαστάσεις της και μας αποκαλύπτει τον πραγματικό της κόσμο. Το παιχνίδι σε τοποθετεί σε μία αληθινή πόλη με οδούς, οικόπεδα, ξενοδοχεία και χώρους στάθμευσης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.