Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.06.2022

Στις 1 Δεκεμβρίου 1923 γεννιέται ο Μορίς

Ο Βέλγος δημιουργός του Λούκυ Λουκ, του πιο εμπορικού ευρωπαϊκού κόμικ με 300 εκατομμύρια πωλήσεις σε περισσότερες από 30 γλώσσες.
Στις 1 Δεκεμβρίου 1923 γεννιέται ο Μορίς

Ο Μορίς -καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Maurice de Bevere, γνωστός και ως Morris- ήταν Βέλγος δημιουργός κόμικς και ο εμπνευστής του Λούκυ Λουκ, του πιο εμπορικού ευρωπαϊκού κόμικ με 300 εκατομμύρια πωλήσεις σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Η υπογραφή με την οποία έγινε γνωστός είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του κανονικού του ονόματος. Το 2005 κατετάγη 79ος στο δημοψήφισμα για τον “De Grootste Belg” (μεγαλύτερο Βέλγο).

morris-lucky-luke

Morris_y_Goscinny_2_-_Amsterdam_-_27051971

Ο Μορίς (αριστερά) μαζί με τον συνεργάτη του Ρενέ Γκοσίνι (δεξιά).

Δημιούργησε τον Λούκυ Λουκ το 1946 για το περιοδικό “Spirou”. Ο Λούκυ Λουκ είναι ένας μοναχικός καουμπόι που ταξιδεύει στην Άγρια Δύση, βοηθώντας αυτούς που τον έχουν ανάγκη, έχοντας για συντροφιά το πιστό του άλογο, την Ντόλυ. Η πρώτη περιπέτεια, «Αριζόνα 1880», εκδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1946. Ο Μορίς έγινε ένας από τους κεντρικούς καλλιτέχνες του περιοδικού και ένας από τη «Συμμορία των τεσσάρων» με τους Ζιζέ, Αντρέ Φρανκίν και Βιλ. Δεν εργαζόταν στο σπίτι του Ζιζέ σε αντίθεση με τους άλλους 2, αλλά όλοι έγιναν καλοί φίλοι, διεγείροντας καλλιτεχνικά ο ένας τον άλλο. Από κοινού εδραίωσαν τη σχολή “Marcinelle”, το τυπικό στυλ των κόμικ του “Spirou”.

pellegrin_01
lucky-luke-vol-51-the-painter74
fing3

To 1948 oι Μορίς, Ζιζέ και Φρανκίν ταξίδεψαν στις ΗΠΑ. Ήθελαν να γνωρίσουν την χώρα, να δουν τι απέμεινε από την Άγρια Δύση, να συναντήσουν άλλους καλλιτέχνες. Ο Μορίς έμεινε περισσότερο από τους τρεις και επέστρεψε μετά από έξι χρόνια. Στο ενδιάμεσο είχε δουλέψει για το περιοδικό “MAD” και είχε συναντήσει τον Ρενέ Γκοσινί, Γάλλο καλλιτέχνη κόμικ και συγγραφέα με τον οποίο θα συνεργαστεί για τις ιστορίες του Λούκυ Λουκ από το 1955 ως το 1977.

Τα χρόνια στις ΗΠΑ ήταν σημαντικά για τον Μορίς, όχι μόνο για την γνωριμία με το Γκοσινί, αλλά και για την συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών για το μετέπειτα έργο του καθώς και για την εξοικείωσή του με τις χολιγουντιανές ταινίες της εποχής. Ο Μορίς εισήγαγε στα επόμενα χρόνια πολλές κινηματογραφικές τεχνικές στις ιστορίες του. Το στυλ του Ντίσνεϋ τον επηρέασε επίσης, επιρροή που φαίνεται στις πρώτες ιστορίες του Λούκυ Λουκ όπου χρησιμοποιούσε πολλές καμπύλες γραμμές. Πολλοί ήρωες του είναι βασισμένοι σε διάσημους Αμερικάνους ηθοποιούς όπως οι Τζακ Πάλανς, Γκάρι Κούπερ, Ουίλιαμ Χαρτ ενώ δεν λείπουν και οι Ευρωπαίοι όπως ο Λουί ντε Φινές.

2u9o5lt
Lucky_Luke
page-4
IMG_0005-540x394
Lucky-Luke-Dalton-6
achde-lucky-luke-les-dalton_FMDlV7
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.