Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Μαρίνο: Υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης ψήφισαν οι πολίτες στο ιστορικό δημοψήφισμα

Η μικρή δημοκρατία του Σαν Μαρίνο ψήφισε χθες, Κυριακή, σε δημοψήφισμα υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης ακυρώνοντας έτσι έναν νόμο του 1865, όπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Περίπου το 77,30% των ψηφοφόρων στήριξαν την πρόταση να επιτρέπεται η άμβλωση ως την 12η εβδομάδα της κύησης και έπειτα μόνο στην περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας ή σε περίπτωση σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου.

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό και μόλις το 41% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου πήγε στις κάλπες.

Στον ορεινό αυτό θύλακα των 33.000 κατοίκων οι γυναίκες που τερμάτιζαν μέχρι σήμερα την εγκυμοσύνη τους κινδύνευαν με ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.

Η ποινή διπλασιαζόταν για όποιον διενεργούσε την άμβλωση.

Όσες ήθελαν να υποβληθούν σε άμβλωση συνήθως κατέφευγαν στην Ιταλία, όπου μπορούσαν να το πράξουν μόνο ιδιωτικά και με κόστος περί τα 1.500 ευρώ.

Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, το νησί της Μεσογείου, η Μάλτα, και τα μικροκράτη της Ανδόρας και της Πόλης του Βατικανού–ενός ακόμη ιταλικού θύλακα–απαγορεύουν καθολικά τις αμβλώσεις.

Κατά το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ευρώπη για την άμβλωση, τον Ιούνιο, το Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος του Γιβραλτάρ, ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των πολύ αυστηρών περιορισμών που ισχύουν.

Η Ιρλανδία νομιμοποίησε την άμβλωση με δημοψήφισμα το 2018, ενώ αυτό τον μήνα η πολιτεία του Τέξας κινήθηκε προς την άλλη κατεύθυνση ποινικοποιώντας τις αμβλώσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Η κοινωνική πρόοδος ήταν πάντα αργή στο Σαν Μαρίνο.

Οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1960, 14 χρόνια έπειτα από εκείνες στην Ιταλία, και μόλις το 1974 τούς επιτράπηκε να πολιτεύονται.

Το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε το 1986, περίπου 16 χρόνια μετά την Ιταλία.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA