Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.03.2024

Ρόμπερτ Φισκ: Ίσως ήταν λάθος που σκοτώσαμε το Μπιν Λάντεν

Τι υποστηρίζει ο κορυφαίος δημοσιογράφος για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο Μπιν Λάντεν στις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και του Ισλαμικού Κράτους.
Ρόμπερτ Φισκ: Ίσως ήταν λάθος που σκοτώσαμε το Μπιν Λάντεν
Κάθε άλλο παρά αρνητικό θα ήταν να ζούσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με το Ισλαμικό Κράτος, γράφει ο ανταποκριτής της Independet στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ. «(Ο Μπιν Λάντεν) ήταν ένας ήπιος γέροντας, συγκριτικά με τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους που κόβουν κεφάλια», συμπληρώνει ο ίδιος σε δημοσίευμά του στη βρετανική εφημερίδα.
 
Πρόσφατα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν αποκαλύπτουν ότι ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα αγαπούσε τη γυναίκα του, επιθυμούσε ο γιος του Χάμζα να αναλάβει την Αλ-Κάιντα και διάβαζε Νόαμ Τσόμσκι.
 
Ο Ρόμπερτ Φισκ υποστηρίζει ότι αν ζούσε ο Μπιν Λάντεν, η Δύση θα μπορούσε να στραφεί προς αυτόν, ως «μετριοπαθή μεσάζοντα», για να ξεκινήσει ένα διάλογο με το Ισλαμικό Κράτος. Αναφέρει την περίπτωση των Γάλλων οι οποίοι, όταν αναζήτησαν έναν «αξιόπιστο συνομιλητή» για να μιλήσει με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) στην Αλγερία, ανακάλυψαν ότι είχαν ήδη δολοφονήσει όλους τους πιθανούς «συνομιλητές». «Και εμείς, διάβολε, κάναμε το ίδιο με τον Μπιν Λάντεν», γράφει ο Φισκ.
 
Ο βρετανός ανταποκριτής που συνάντησε τον Μπιν Λάντεν και του πήρε συνέντευξη τρεις φορές, το 1993, το 1996 και το 1997 εκφράζει την καχυποψία του γύρω από την υπόθεση του πρώην αρχηγού της Αλ-Κάιντα. Τα νέα αυτά έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν πολύ αργότερα από την πρώτη ομάδα εγγράφων που περιλάμβανε την ενίοτε βαρετή αλληλογραφία ανάμεσα στον Μπιν Λάντεν και τους συνεργάτες του στην Υεμένη. «Γιατί τώρα;», αναρωτιέται ο Φισκ. Επειδή ο Σίμουρ Χερς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με διαφορετική εκδοχή για το τέλος του Μπιν Λάντεν: αφού βρέθηκε υπό τον έλεγχο των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, τον ανατίναξε η CIA στο Αμποταμπάντ.
 
«Γιατί είναι χωρίς ήχο τα νέα βίντεο του Μπιν Λάντεν που δόθηκαν στη δημοσιότητα;», αναρωτιέται ακόμη ο Φισκ. Και γιατί μερικά από τα έγγραφα είναι λογοκριμένα από τη CIA; Η CIA θεωρεί αναγκαίο να λογοκρίνει τον Μπιν Λάντεν;
Στο βιβλίο του, ο Χερς επικαλείται ως πηγή ένα συνταξιούχο αξιωματούχο ο οποίος υποστηρίζει ότι όσο διαρκούσε το κυνήγι του Μπιν Λάντεν, η Σαουδική Αραβία αποτελούσε παράγοντα ανησυχίας διότι «χρηματοδοτούσε την διαβίωσή του αφότου τον έπιασαν οι Πακιστανοί». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Σαουδική Αραβία «φοβόταν ότι θα πιέζαμε τους Πακιστανούς να αφήσουν τον Μπιν Λάντεν να αρχίσει να μας μιλάει για το τι έκανε η Σαουδική Αραβία με την Αλ-Κάιντα. Και έδιναν πολλά λεφτά», αναφέρει ο Φισκ.
 
«Τώρα μας λένε ότι και άλλα έγγραφα από το Αμποταμπάντ αναμένουν να «αποχαρακτηριστούν». Να αποχαρακτηριστούν από τι; Είναι ένα πράγμα να «αποχαρακτηρίζεις» πληροφορίες της κυβέρνησης για να τις διαβάσει ο κόσμος, αλλά να «αποχαρακτηρίζεις» τα μυστικά του Μπιν Λάντεν για να τα διαβάσει ο κόσμος; Τι σημαίνει αυτό; Υλικό που αφορά τη Σαουδική Αραβία ίσως;», αναρωτιέται ο Ρόμπερτ Φισκ.
 
«Η προηγούμενη παρτίδα εγγράφων έδειχνε ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν πρόθυμος να εξετάσει την περίπτωση να διαπραγματευτεί με τους Βρετανούς. Τίποτα δεν δείχνει κάτι τέτοιο στην τελευταία παρτίδα. Θα μπορούσε να είχε αποτελέσει μια χρήσιμη γέφυρα προς τους «μετριοπαθείς» που εμείς οι Δυτικοί θα ανακαλύψουμε αναμφίβολα μέσα στο ειδεχθές Ισλαμικό Κράτος; Μακάρι να μπορούσαμε να διαβάζαμε τις επιστολές από το αρχείο του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά ίσως να λογοκρίνονταν και εκείνες. Γι’ αυτό μπορώ να προτείνω τουλάχιστον έναν «αξιόπιστο συνομιλητή» με το Ισλαμικό Κράτος, παρά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν: τη Σαουδική Αραβία», καταλήγει το άρθρο του ο Φισκ.
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.