Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.09.2022

«Πυρά» κατά Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία του Τύπου και τις επαναπροωθήσεις

O Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, αλλά και τα pushbacks.
«Πυρά» κατά Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία του Τύπου και τις επαναπροωθήσεις

Έντονη πίεση δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού μίλησε σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, δέχθηκε ορισμένες «δύσκολες» ερωτήσεις.

Αρχικά, ο αντιπρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Renew Europe, Μαλίκ Αζμανί, στην οποία πρόσφατα εντάχθηκε και ο Γιώργος Κύρτσος, αναφέρθηκε στην ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα πως «δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας».

«Αξίες κι αρχές βρίσκονται υπό επίθεση. Θα είμαι ειλικρινής κύριε πρόεδρε, όπως είμαι πάντα. Μας προβληματίζει, μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των Μέσων και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα. Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 σε ό,τι αφορά στα ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι σημαντικά κύριε πρωθυπουργία να υπάρχει πολυφωνία και ελευθερία. Πρόσφατα στην ομάδα Renew Europe υποδεχθήκαμε ένα έγκριτο Έλληνα βουλευτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαλίκ Αζμανί και πρόσθεσε:

«Η φωνή των εκλεγμένων θα πρέπει να ακούγεται πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να δούμε ακόμα μια φορά έναν Ευρωπαίο ηγέτη που θα καταπατά την αποτυχία. Όπως έλεγε και ο Σωκράτης “ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση όταν σταματά η συζήτηση”. Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας . Θα πρέπει να το σταματήσετε αυτό κύριε πρωθυπουργέ και να το σταματήσετε τώρα. Κρατήστε ζωντανή την υπερήφανη ελληνική παράδοση του δημόσιου διαλόγου και τότε θα έχετε πάντα στο πλευρό σας την ομάδα Renew έτσι ώστε να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές κρίσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, έδειξε πρωτοσέλιδα της «Δημοκρατίας» και της «Αυγής», τα οποία ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για το σκάνδαλο Novartis, έτσι ώστε να δείξει πως υπάρχει Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Άκουσα τα όσα είπατε για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ο καθένας μπορεί να γράψει και να δημοσιεύσει οτιδήποτε για οποιονδήποτε χωρίς καμία λογοκρισία ή παρέμβαση από την κυβέρνηση», είπε και συνέχισε: «Δείτε εδώ, τα έχω τυπώσει, δύο σημερινά πρωτοσέλιδα, τα οποία με κατηγορούν ως ψεύτη και συκοφάντη. Κι αυτό γίνεται καθημερινά από τουλάχιστον 4 εφημερίδες. Κι αυτή η ελευθερία υπάρχει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα sites».

«Σας ενθαρρύνω να αντιμετωπίζετε με επιφύλαξη αυτές τις βαθμολογίες που δημοσιεύουν διεθνείς οργανώσεις. Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει πραγματικά ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από την Ελλάδα», δήλωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ερώτηση για τα pushbacks

Η ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές αλλά και στη στοχοποίηση ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

«Αιτούντες άσυλο προσπαθούν να μπουν στη χώρα σας και τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφωρα. Απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες. Εκείνοι που σώζουν ζωές καταδικάζονται.

Γι αυτό ερωτώ κύριε Μητσοτάκη, είναι αυτή η Ευρώπη;

Κλείνετε ανθρώπους στους καταυλισμούς και τους αναγκάζετε να ζουν σε hotspots σε ένα νομικό κενό και χρησιμοποιείτε ως πρόφαση ότι μπορούν να γυρίσουν στη Τουρκία από τη Συρία, από το Αφγανιστάν και αλλού. Εκείνοι που τους βοηθούν περιορίζονται και ποινικοποιούνται. Εκείνοι που σηκώνουν τη φωνή τους, και τα ΜΜΕ φιμώνονται. Δε βοηθάει να συγκαλύπτουμε τα πράγματα γιατί η πραγματικότητα καταγράφεται και αναφέρεται ξανά και ξανά, σε όλα τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ΜΚΟ, ερευνητές, δημοσιογράφοι, Ευρωπαίοι δικαστές, δε δέχονται αυτή τη πραγματικότητα γιατί παραβιάζει το ευρωπαϊκό Δίκαιο ασύλου.

Δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες αντί να επιδεικνύεται την ασπίδα της Ευρώπης. Σας καλώ να λύσετε τα πολλά προβλήματα στη κοινωνία σας».

Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με την ανεργία των νέων στην Ελλάδα, αλλά και στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το 36,8% των νέων είναι άνεργοι. Υπάρχει υψηλό επίπεδο φτώχειας. Αυξάνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων αντί να επενδύονται χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χρησιμοποιήστε τα κονδύλια της ΕΕ για καινοτόμες θέσεις, πράσινες, κοινωνικές, για να μετασχηματιστεί η χώρα σας σε μια σύγχρονη χώρα με αειφορία και χωρίς αποκλεισμούς».

Μητσοτάκης: Δεν γίνονται pushbacks, αλλά pushforward

Επιχειρώντας να απαντήσει, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ευθύνες της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ όπως είπε δεν γίνονται pushbacks, αλλά “pushforward”, τονίζοντας πως «όταν ένα πλοίο με εκαντοτάδες ανθρώπους φεύγει απο τις τουρκικές ακτές, δεν μπορεί να είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία της Τουρκίας».

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους Ευρωβουλευτές που του άσκησαν κριτική, τους ζήτησε να μην επαναλαμβάνουν «τη τουρκική προπαγάνδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πλέον οι χώροι φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα «δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα επί της αριστερής κυβέρνησης, δεν έχουν σχέση με την ντροπή της Μόρια».

Κόντρα Μητσοτάκη- Παπαδημούλη με αναφορά σε kolotumba

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων οι οποίοι θα του απευθύνουν ερωτήσεις , μεταξύ των οποίων ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους των Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντίστοιχα.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο 2015 προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Παπαδημούλη, με τον κ. Μητσοτάκη να ανταπαντά στη δευτερολογία του σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν είναι σωστό να φέρνουμε θέματα εσωτερικής πολιτικής σε αυτή την αίθουσα». Επέμεινε δε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι πριν από επτά χρόνια υπήρξε ένα δημοψήφισμα που έσπρωξε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποίησε τον όρο kolotumba: «Αναστρέψατε την θέληση του ελληνικού λαού, κάνατε τη διάσημη τώρα kolotoumba, υπογράψατε το τρίτο πρόγραμμα και αναγκάσατε την Ελλάδα σε νέα λιτότητα. Αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που χάσατε την εξουσία».

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.