ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν προειδοποιεί πως η νέα του ταινία «Grenfell» θα ενοχλήσει αρκετό κόσμο

Ο Στιβ ΜακΚουίν προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να «ενοχληθεί» από τη νέα του ταινία, «Grenfell», η οποία θα προβληθεί στην Serpentine Gallery του Λονδίνου τον επόμενο μήνα.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος γύρισε την 24λεπτη ταινία έξι μήνες μετά την πυρκαγιά τον Ιουνίου 2017 στον Πύργο Γκρένφελ στο βόρειο Κένσινγκτον, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 72 άνθρωποι.

Αφού απέσπασε την υποστήριξη των πενθούντων, των επιζώντων και άλλων κατοίκων της περιοχής, ο σκηνοθέτης πέταξε με ελικόπτερο τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προς τον πύργο, σκηνοθετώντας όλη την ταινία σε ένα μόνο πλάνο.

Η κάμερα του ΜακΚουίν κυκλώνει επανειλημμένα το τετράγωνο του κτιριακού συγκροτήματος εργατικών κατοικιών προσφέροντας στους θεατές μια ματιά στα δωμάτια όπου πέθαναν άνθρωποι.

Οι ιατροδικαστές φαίνονται στα πλάνα να ελέγχουν τον χώρο.

Σε δηλώσεις του στον Guardian ο Στιβ ΜακΚουίν είπε: «Πρέπει να καταλάβετε ότι η βία που ασκήθηκε σε αυτήν την κοινότητα δεν ήταν αστείο. Δεν ήθελα να αφήσω ανθρώπους να τη γλιτώσουν».

«Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα ενοχληθούν. Όταν κάνεις τέχνη … υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που μπορεί να προσβάλεις. Αλλά έτσι είναι» τόνισε.

Ένα διάστημα των παιδικών του χρόνων, ο Στιβ ΜακΚουίν έζησε στην κοντινή συνοικία Γουάιτ Σίτι σημειώνοντας ότι ένιωθε υποχρεωμένος να γυρίσει την ταινία προτού οι αξιωματούχοι τυλίξουν τον Πύργο με λευκό πλαστικό τους μήνες μετά την πυρκαγιά.

«Ήταν σχεδόν σαν αγώνας ενάντια στο χρόνο» είπε. «Όταν τα πράγματα καλυφθούν, ξεχνιούνται ή μπορεί να είναι πιο βολικό για τους ανθρώπους που το θέλουν να ξεχαστούν» πρόσθεσε.

Η ταινία θα προβληθεί, καθώς η κοινότητα αναμένει τα ευρήματα της έρευνας, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο ΜακΚουίν περιέγραψε αυτό που συνέβη ως αποτέλεσμα «εσκεμμένης παραμέλησης» προσθέτοντας: «Δεν ήταν τυχαίο. Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσες πολλές εταιρείες, τόσοι πολλοί παράγοντες… Ήταν όλα μια εσκεμμενη πράξη παραμέλησης και, ως ένα βαθμό, απληστίας».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA