Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
25.01.2022

Προσκλητήριο μνήμης για τους ανάπηρους αγωνιστές του ΕΑΜ στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Παρουσίαση του σπάνιου βιβλίου του Φρίξου Β. Θεοφανίδη «ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΛΕΦΤΕΡΙΑΣ» που εκδόθηκε το 1946 και εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή την επέτειο του πογκρόμ κατά των αναπήρων στις 30/11/43.

Στις 30 Νοεμβρίου του 2021, στις 19:00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, παρουσιάζουμε το σπάνιο βιβλίο του Φρίξου Β. Θεοφανίδη, «ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΛΕΦΤΕΡΙΑΣ» που εκδόθηκε το 1946 από το εκδοτικό τμήμα της «ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ».

Την εκδήλωση συντονίζουν μέλη της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ και ο Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα αναγνώσουν οι: Άννα Μαρία Ελευθερία Μαντζουράνη, Απολλωνία Τσαντά, Βασίλης Κουκαλάνι, Κώστας Ξυκομηνός, Μάνια Παπαδημητρίου, Μάριος Αθανασίου, Πάνος Ζουρνατζίδης, Σάββας Στρούμπος, Σίσσυ Δουτσίου και Τάσος Σαγρής.


ΣΑΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ

To βιβλιαράκι αυτό το ‘γραψα από μια εσωτερική ανάγκη!

Το ‘γραψα για να μάθουν όλοι οι λέφτεροι άνθρωποι όλου του κόσμου την τρομαχτική αλήθεια που ζήσαμε εμείς οι Έλληνες ανάπηροι και τραυματίες πλάι στον Ελληνικό λαό, τον καιρό της τετράχρονης σκλαβιάς!

Για να μάθουν τη συμβολή μας στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και για να ξέρουν το πώς μας μεταχειρίστηκαν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και Έλληνες Κουΐσλιγκ!

Το ‘γραψα ακόμα και γι’ αυτούς που, εκτελώντας τυφλά τις διαταγές του Τσώρτσιλ, μας σκότωναν με τα βαριά εργαλεία του θανάτου τον Δεκέμβρη του 1944! Γι’ αυτούς που μας τραβούσαν στην Αφρικανική έρημο, γι’ αυτούς που μας βομβάρδιζαν και χαλούσαν τα αναπηρικά νοσοκομεία μας, αυτά πού στάθηκαν, από την πρώτη μέρα της κατοχής, οι ναοί της λεφτεριάς μα και του μαρτυρίου! Δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να κρύβει κανείς την τρομερή αλήθεια μέσα σε καλογραμμένα και παρδαλά λογάκια ομορφούτσικης ψευτιάς.

Ίσως διαβάζοντάς το, συναντήσετε μέσα σ’ αυτό βαρβαρότητες, μα είναι ανάγκη να τις μάθετε, γιατί δεν πέρασαν ακόμα.

Λέφτεροι άνθρωποι όλης της γης, ρίχτε το βλέμμα σας στη ζωή μας, στη ζωή της σκλάβας Ελλάδας! Πρέπει να δείτε μέσα σ’ αυτή το καλό και το κακό, τους γνήσιους πατριώτες, τους ηρωικούς αγωνιστές, μα και κείνους πού πρόδωσαν και πούλησαν την ίδια τους την πατρίδα και κρέμασαν κι αφάνισαν το λαό της.

Φρίξος Β. Θεοφανίδης, Απρίλιος 1946


Το προσκλητήριο μνήμης θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο λινκ: https://diavlos.grnet.gr/event/e2090

fb event: https://fb.me/e/1Wx6n8ZHv

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ: Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Π. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11) Τηλ: 210 9469600
Ο χώρος είναι φιλικός και προσβάσιμος για ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα. Διατίθεται χώρος υγιεινής για όλους/όλες/όλα.

Προβλέπεται χώρος στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Είσοδος ανοιχτού χώρου στάθμευσης, οδός Ελληνίδων 2-4 (απέναντι από το ξενοδοχείο Μετροπόλιταν/Marriot Athens). Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/χειρίστριές τους.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι Covid free χώρος. Είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.