Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Προχωρούν οι έρευνες για τη δολοφονία του Καραϊβάζ

Η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ έδωσε χθες κατάθεση, από τις απαντήσεις της όμως δεν προέκυψε κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστυνομικούς στον εντοπισμό των ενόχων για τη δολοφονία του γνωστού αστυνομικού συντάκτη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Την άμεση διαλεύκανση της δολοφονίας ζήτησαν χθες με ανακοινώσεις τους η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Σε τηλεοπτική εκπομπή αποκαλύφθηκε μέρος της κατάθεσής της και σε αυτή φέρεται να έχει πει: «Δεν γνώριζα να έχει απειληθεί από κάποιους. Ο Γιώργος ήταν άνθρωπος της οικογένειας. Όταν έφευγε από τον τηλεοπτικό σταθμό, είτε ερχόταν απευθείας στο σπίτι είτε πήγαινε σε συναντήσεις με συνδικαλιστές της αστυνομίας». Μικρή πρόοδος φαίνεται να σημειώνεται στο τεχνικό μέρος των ερευνών, αφού από την επεξεργασία των βίντεο έχει σχεδιαστεί η διαδρομή διαφυγής των δραστών για περίπου δυο χιλιόμετρα από την οδό Άννινου όπου βρίσκεται το σπίτι του δημοσιογράφου.

Από την ανάλυσή του φέρεται να προκύπτει ότι σε «τυφλό» σημείο, όπου δεν υπήρχε κάμερα, ο συνεπιβάτης του σκούτερ και «εκτελεστής» κατέβηκε από τη μηχανή και για μικρή απόσταση ο οδηγός της και συνεργός του συνέχισε μόνος. Έτσι, οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι ο εκτελεστής επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο άλλου συνεργού και εξαφανίστηκε και έχουν στρέψει τις έρευνές τους στη συγκεκριμένη περιοχή, αναζητώντας στοιχεία που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη του προσώπου του δράστη.

Παράλληλα, σχεδιάζεται από τους αστυνομικούς, βάσει των βίντεο που έχουν συλλεχθεί, η διαδρομή του δημοσιογράφου από τον σταθμό έως το σπίτι του και σε αυτήν αναζητείται εάν υπήρξε ομάδα συνεργών των δραστών που τον ακολούθησε μέχρι την έξοδό του από την Αττική Οδό και ήταν αυτή που ειδοποίησε τους αναμένοντες κοντά στην πολυκατοικία του δράστες ότι πλησιάζει.  Οι αξιωματικοί χαρακτηρίζουν επουσιώδες το κτύπημα που προκάλεσε στο κινητό του Γιώργου Καραϊβάζ μία από τις σφαίρες που τον έπληξαν.

Το τηλέφωνο βρίσκεται στα Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τον υπολογιστή του και, παρά τη δυσκολία που υπήρχε στην ανάκτηση ορισμένων δεδομένων του, η ειδική ομάδα που το ερευνά είναι αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να ανακτήσει τη λίστα πρόσφατων κλήσεων που έκανε και τις εφαρμογές Viber και WhatsApp που είχε εγκατεστημένες. Εφόσον οι αξιωματικοί της Ασφάλειας την παραλάβουν, θα αναζητήσουν τηλέφωνα που τυχόν τον κάλεσαν από ακαταχώρητους στη μνήμη του αριθμούς, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν μια εικόνα του κύκλου επαφών με τις οποίες συνομιλούσε συχνά και από τις οποίες θα επιχειρηθεί να αντληθούν πληροφορίες για την ύπαρξη απειλών σε βάρος του.

Εν τω μεταξύ χθες, κάτοικος της περιοχής του Αλίμου ενημέρωσε πως στην πρόσοψη της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει, έχει εντοπίσει δύο βολίδες από σφαίρες. Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της σήμανσης που απέκλεισαν τόσο το σημείο της δολοφονίας όσο και το σημείο στο οποίο αναφέρεται η μαρτυρία. Από τις συνολικά 13 σφαίρες που έριξαν οι δύο δράστες της δολοφονίας, οι δέκα πέτυχαν στο σώμα και σκότωσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ. H ενδέκατη βρέθηκε στο καπό του αυτοκινήτου του, ενώ οι άλλες δύο καρφώθηκαν στον τοίχο και το μπαλκόνι της απέναντι πολυκατοικίας. Η απόσταση ανάμεσα στην πολυκατοικία και το απέναντι παρκάκι, όπου δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος, είναι 50-60 μέτρα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ένοικος του διαμερίσματος «άκουσα έναν θόρυβο σα να πέφτει βράχος. Αργότερα ανακαλύπτω μια τρύπα στον τοίχο, οπότε αυτός ήταν ο θόρυβος που άκουσα».

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά