Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.04.2024

Που αναμένεται να πέσουν φέτος η βάσεις;

Σημαντικό ρόλο παίζει η αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Που αναμένεται να πέσουν φέτος η βάσεις;

Η αύξηση κατά 3.643 των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, που διαμορφώνει τον συνολικό αριθμό σε 78.335, αναμφίβολα είναι μια ευχάριστη είδηση για τους περισσότερους από 100.000 φετινούς υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Προφανώς η επιλογή του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε αύξηση των θέσεων εισακτέων πριμοδοτήθηκε τόσο από την προεκλογική περίοδο (ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές) όσο και από την ανάγκη απόσπασης της συναίνεσης στην αναδιάρθρωση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η μεγάλη αύξηση των θέσεων εισακτέων αφορά κυρίως τα Οικονομικά Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στις θέσεις εισακτέων στις περιζήτητες Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές Σχολές (ΕΜΠ).

Ο νέος αυτός παράγοντας θα επηρεάσει σαφώς την κίνηση των βάσεων εισαγωγής και είναι φανερό ότι όσοι στοχεύουν σε Οικονομικά Τμήματα θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση καθώς αυτά θα ανοίξουν τις πύλες τους με χαμηλότερες βάσεις από τις περσινές.

Τα 14 σημεία

Παράλληλα, χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής αναμένονται στις Γεωπονικές Σχολές (αύξηση θέσεων και νέα τμήματα), ενώ ευνοημένοι είναι και όσοι στοχεύουν σε Τμήματα Φυσικής και Χημείας και σε Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής.

Ο αριθμός εισακτέων παραμένει ίδιος σε 121 τμήματα, ενώ στα νέα τμήματα ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ανέρχεται σε 25.123. Ας δούμε ορισμένες χαρακτηριστικές πλευρές των θέσεων εισακτέων:

1 Αμετάβλητες παραμένουν οι σχολές υψηλής ζήτησης, όπως είναι οι Ιατρικές και Νομικές. Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (με μικρή αύξηση όπου αυτή εντοπίζεται) σε Τμήματα Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, στα αντικείμενα θεωρητικών σπουδών, στα παιδαγωγικά και τις καθηγητικές σχολές.

2 Στις ίδιες θέσεις εισακτέων με πέρυσι παραμένει το ΕΜΠ.

3 Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΟΠΑ) έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 13%. Στο Τμήμα Διοικητικής Τεχνολογίας του ΟΠΑ έχουμε αύξηση κατά 15% όταν φέτος θα λειτουργήσουν επιπλέον 5 νέα τμήματα!

Στο Τμήμα ΟΔΕ του ΟΠΑ έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 15% όταν φέτος προστέθηκαν άλλα 7 πανεπιστημιακά τμήματα! Σημαντική αύξηση των εισακτέων στα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (39 θέσεις επιπλέον), Οικονομικής Επιστήμης (33 θέσεις) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (32 θέσεις).

4 Στα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, ΟΔΕ, Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 15%.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουμε αύξηση των θέσεων στα περισσότερα τμήματα. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (51 θέσεις), Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (31 θέσεις) και Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (29 θέσεις).

6 Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τα περισσότερα τμήματα μένουν περίπου στις ίδιες θέσεις εισακτέων. Εκτοξεύονται οι εισακτέοι στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (53 θέσεις) και Διοίκησης Τουρισμού (44 θέσεις).

7 Ελαφρά αυξημένες είναι οι θέσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

8 Στα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, ΟΔΕ, Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑΠΕΙ) έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 15%.

Στο Πάντειο δεν καταγράφονται μεγάλες διαφορές με πέρυσι, με εξαίρεση το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

10 Καμία αλλαγή στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

11 Στη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι εισακτέοι αυξήθηκαν από 270 το 2018 σε 292 το 2019, αν και έχουμε δημιουργία πολλών νέων Τμημάτων Γεωπονίας.

12 Αυξήσεις καταγράφονται και στα Τμήματα Φυσικής και Χημείας, αν και έχουμε από δύο νέα τμήματα στις δύο επιστήμες αντίστοιχα.

13 Αύξηση θέσεων εισακτέων έχουμε και στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής.

14 Το Τμήμα Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ το 2018 είχε 225 εισακτέους και τώρα που έσπασε σε δύο τμήματα έχει 135+135=270 εισακτέους, αύξηση 23%.

Τα νέα τμήματα

Ο νέος «ακαδημαϊκός» χάρτης προβλέπει τη δημιουργία 162 νέων τμημάτων, από τα οποία τα 125 θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019. Η σύσταση των υπόλοιπων 37 θα έχει ολοκληρωθεί ώς το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Είναι προφανές ότι το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι δεν θα μοιάζει σχεδόν καθόλου με το περσινό: τα ΤΕΙ χάνονται από το ακαδημαϊκό τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης, εμφανίζονται νέα αντικείμενα σπουδών, σχολές μετονομάζονται ή δημιουργούνται νέες, νέα τμήματα δημιουργούνται, ενώ άλλα συγχωνεύονται ή «σπάνε» στα δύο.

Το νέο μηχανογραφικό, πάντως, θα περιλαμβάνει λιγότερα τμήματα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγω των συγχωνεύσεων. Φέτος τα τμήματα θα είναι 424 (εκτός των στρατιωτικών σχολών, εκκλησιαστικών ακαδημιών κ.ά.), ενώ το 2018 ήταν 430 και το 2017 443.

Θυμίζουμε ότι οι αλλαγές αφορούν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Γεωπονικό, Ιόνιο, Διεθνές, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Πατρών, ενώ ιδρύεται το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης.

Επίσης από το έτος 2020-2021 ξεκινά η λειτουργία της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.