Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Πόσες ημέρες χρειάζονται για να απονεμηθεί δικαιοσύνη από τα ελληνικά δικαστήρια;

Το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη (για την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων α΄ βαθμού) και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν, έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», που επικαλείται στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πέρα από τον χρόνο που απαιτείται (1.580 ημέρες στην Ελλάδα), ο Δείκτης Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων λαμβάνει υπόψη άλλους δύο παράγοντες: το κόστος και την ποιότητα της δικαστικής διαδικασίας.

Τις καλύτερες επιδόσεις στην απονομή δικαιοσύνης παγκοσμίως έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο, ενώ σε σύνολο 189 χωρών η Ελλάδα είναι 132η και η Κύπρος 143η.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη παρατηρούνται στη νότια Ευρώπη. Ένας από τους λόγους, όπως αναφέρει η Τζουλιάνα Παλούμπο, ερευνήτρια στην Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας και συντάκτρια έκθεσης για τα αστικά δικαστήρια, είναι ότι σε χώρες όπως η Ιταλία, δίνεται η δυνατότητα στους δικηγόρους να προσθέτουν νέα στοιχεία και να παρατείνουν τους χρόνους, ενώ αντίθετα στη Γαλλία οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν αυστηρές προθεσμίες.

POPAGANDA