Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο John Oliver ξεμπροστιάζει τον συστημικό ρατσισμό της αστυνομίας σε εκατομμύρια θεατές (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα 33 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα της τελευταίας εκπομπής του John Oliver ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένα στην αμερικάνικη αστυνομία με αφορμή τη δολοφονία του John Floyd και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που την ακολούθησαν.

Ο Oliver έδειξε από την αρχή της εκπομπής τις προθέσεις του και δεν μάσησε τα λόγια του. Προβάλλοντας βίντεο με αστυνομικούς που επιτίθενται στους διαδηλωτές αλλά και μαρτυρίες για τα όσα έχουν υποστεί οι δεύτεροι είπε «Εάν η αστυνομία προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι δεν είναι ένοχη για χρήση υπερβολικής βίας, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να εμφανίζει εικόνες ακραίας επιβολής δύναμης στην τηλεόραση».

Μεταξύ άλλων προβάλλει ένα απόσπασμα όπου ο συγγραφέας και συνταξιούχος υπολοχαγός του στρατού Dave Grossman καλεί τους αστυνομικούς να δουν τους εαυτούς τους ως αρπακτικά.

Ο Oliver εξηγεί ότι η δολοφονία του Floyd δεν οφείλεται σε τέσσερις κακούς αστυνομικούς που ξέφυγαν καταστρέφοντας το κύρος της αστυνομίας: «Είναι ξεκάθαρο ότι όλο αυτό δεν αφορά μεμονωμένους αστυνομικούς. Πρόκειται για μια δομή «βασισμένη στο συστημικό ρατσισμό που αυτή η χώρα δημιούργησε σκόπιμα, και τώρα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί σκόπιμα και να αντικατασταθεί με μια που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων που εξυπηρετεί πραγματικά».

Και ο Oliver καταλήγει γιατί το αίτημα “Defunding The Police” δεν έχει σκοπό την διάλυση κοινωνικών αξιών αλλά το ακριβώς αντίθετο. Την εστίαση στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, σε ανθρωπιστικές αξίες που πρέπει να προστατευθούν και όχι να καταλύονται κάθε φορά που η αστυνομία στοχοποιεί και σκοτώνει αθώους ή επιτίθεται βίαια σε όσους ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η ιδέα για την «μη χρηματοδότηση της αστυνομίας» δεν έχει σκοπό την εξάλειψη  της. Αντ’ αυτού, πρόκειται για την απομάκρυνση από μια στενή αντίληψη περί  δημόσιας ασφάλειας που βασίζεται στην αστυνόμευση και την τιμωρία. Πρόκειται για την επένδυση στο πραγματικό δίχτυ ασφαλείας μιας κοινότητας, πράγματα όπως η σταθερή στέγη, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και οι κοινοτικοί οργανισμοί. Η ιδέα είναι ότι ο ρόλος της αστυνομίας μπορεί στη συνέχεια να συρρικνωθεί σημαντικά επειδή δεν ανταποκρίνεται στους αστέγους, ούτε στις κλήσεις ψυχικής υγείας, ή στη σύλληψη παιδιών σε σχολεία, ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση όπου η καλύτερη λύση δεν είναι να εμφανίζεται κάποιος με όπλο. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το κίνημα “Σταματήστε τη χρηματοδότηση της αστυνομίας”, αν πραγματικά κάτσεις και την ακούσεις».

Ο Oliver βλέπει το πόσο ενεργά ακτιβιστικές οι μαύρες κοινότητες και καλεί τους λευκούς να τις ενδυναμώσουν και να τις αναδείξουν για να ακουστούν, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο ξανά να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικό όμως πια δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια: «Πρόκειται για ένα βαθιά εδραιωμένο σύστημα όπου οι ρίζες της λευκής υπεροχής φτάνουν πολύ κάτω και είναι κρίσιμο να τραβήξουμε όλοι από ένα γαμημένο φτυάρι. Το να κάνουμε κάτι λιγότερο θα ήταν απολύτως απαράδεκτο».

Η εκπομπή κλείνει με την παθιασμένη παρέμβαση της συγγραφέως Kimberly Jones, που αντικρούει όσους εστιάζουν στις λεηλασίες και στις φωτιές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. «Υπάρχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο που ισχύει για όλους μας και σύμφωνα με αυτό αν κλέψεις ή αν κλέψω υπάρχει μια Αρχή που μπαίνει και διορθώνει την κατάσταση. Αλλά το άτομο που διορθώνει την κατάσταση μας σκοτώνει. Έτσι το κοινωνικό συμβόλαιο έχει σπάσει. Έχετε σπάσει το συμβόλαιο όταν μας σκοτώνετε στους δρόμους και δεν δίνετε δεκάρα».

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή