Categories: TECHNEWS

“Πονοκέφαλο” έχει προκαλέσει στην Κίνα η νέα ταινία Jason Bourne

Η τρισδιάστατη έκδοση της νέας ταινίας Jason Bourne, στην οποία πρωταγωνιστεί για μία ακόμη φορά ο δημοφιλής ηθοποιός Ματ Ντέιμον, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις κινεζικές κινηματογραφικές αίθουσες αφού πληθώρα θεατών έχουν διαμαρτυρηθεί για πονοκεφάλους και ναυτία μετά τη θέασή της.

Συγκεκριμένα, η ταινία προβάλλεται σε 3D μορφή μόνο στην Κίνα, αφού το φορμάτ αυτό παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα αυτή, σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όπου σημειώνεται πτώση στις πωλήσεις εισιτηρίων για τρισδιάστατες ταινίες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. Ωστόσο, η διαδικασία μετατροπής που απαιτείται για να δοθεί σε μία ταινία που έχει τραβηχτεί με τεχνολογία 2D μία ακόμα διάσταση, φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση απέτυχε παταγωδώς. Όταν πρόκειται για 3D ταινίες, υπάρχουν δύο είδη.

Τα γυρίσματα των ταινιών «Real 3D» πραγματοποιούνται με τη χρήση κάμερας με διπλό φακό, η οποία απαθανατίζει δύο εκδοχές της ίδιας εικόνας. Τα ειδικά γυαλιά επιτρέπουν στους θεατές να βλέπουν από κάθε μάτι και μία διαφορετική εκδοχή. Πολλοί κριτικοί κινηματογράφου υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος προσφέρει την καλύτερη ψευδαίσθηση του βάθους. Ωστόσο, ένα άλλο, λιγότερο δαπανηρό είδος είναι το γύρισμα της ταινίας με τεχνολογία 2D και η μετατροπή του, με ειδική διαδικασία, σε 3D με τη χρήση υπολογιστών. Κι ενώ αυτή η τεχνική μπορεί να δουλέψει σωστά σε μερικές ταινίες, δεν είναι κατάλληλη για άλλες, όπως στην περίπτωση του Jason Bourne.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου