Categories: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελβετία «έσπασε» την ουδετερότητα και «παγώνει» περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν

Η Ελβετία «έσπασε» την παράδοση της ουδετερότητας για να υιοθετήσει τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία μετά την εισβολή στη Ρωσία. 

Η ελβετική κυβέρνηση «παγώνει» αμέσως τα όποια περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαΐλ Μισούστιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 

«Είμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία πρέπει να αποφασιστούν ασυνήθιστα μέτρα», δήλωσε ο Ιγκνάσιο Κασίς πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του υιοθετεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. 

Μεταξύ άλλων, η Ελβετία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις από τη Ρωσία. Επίσης, επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε αρκετά άτομα που έχουν σχέση με την Ελβετία και βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Έπειτα από αυτό, η Μόσχα έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ελβετικές πτήσεις, ως αντίποινα. 

Η Ελβετία αντιμετώπιζε ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να συνταχθεί με τις Δυτικές δυνάμεις και να υιοθετήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΕΕ περίμενε η Ελβετία «να ακολουθήσει στην υπεράσπιση των αξιών στις οποίες βασίζονται οι χώρες και οι κοινωνίες μας». 

Έτσι, χθες ανακοινώθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ελβετίας αποφάσισε να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία», αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το πακέτο των κυρώσεων προκειμένου «να ενισχυθεί ο αντίκτυπός του». 

Έτσι, τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων και εταιρειών που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις θα «παγώσουν» αμέσως, ανέφερε η ανακοίνωση. «Επίσης θα εφαρμοστούν αμέσως οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Μιχαΐλ Μισούστιν και του Σεργκέι Λαβρόφ», καθώς με αυτό τον τρόπο η Ελβετία απαντά «στις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τις οποίες ευθύνονται αυτά τα άτομα». 

POPAGANDA