NEWS
26.05.2020

Πέτσας: «Εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στις εκκλήσιες το Πάσχα»

Για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προβλέπει άνοιγμα των εκκλησιών για δύο ώρες, είπε ότι «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την εκκλησία της ενορίας του».

Σε ερώτηση για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προβλέπει άνοιγμα των εκκλησιών από τις 13:00 έως τις 17:00 ο κ. Πέτσας είπε ότι η εκκλησία έχει δείξει μια πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις και η συνεργασία με την πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο. «Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» είπε και υπογράμμισε «για το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός», υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακινήσεις στις εκκλησίας, αλλά παρεμπιπτόντως «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την εκκλησία της ενορίας του. Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός, σε συνεργασία με την εκκλησία, λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουν στις εκκλησιές μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν αυτό συνεπάγεται ότι το ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος θα ισχύσει, απλώς η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Όχι. Να μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα. Να περιμένετε τη νεότερη συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία. Είπα ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία σε πολύ καλό κλίμα και ελπίζουμε ότι θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα ώστε αυτά που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα να μη χαθούν».

Για το ‘Αγιο φως σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά του στην Ελλάδα και ανά την επικράτεια και σε συνεργασία με την εκκλησία θα υπάρξει συνεννόηση, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας την ημέρα του Πάσχα και επανέλαβε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι και στις εθνικές οδούς και στους άλλους δρόμους για να μην κινδυνέψει η προσπάθεια των πολλών από τους λίγους.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός έχει πει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε.

Για τα 500 νέα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις σχετικές προσλήψεις και ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τα οχήματα τα οποία είναι απαραίτητα. Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν 500 οδηγοί και 500 νοσηλευτές, οι μονάδες θα είναι σε όλη την Ελλάδα και θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν.

Για το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά έβαλε ένα φρένο στις απολύσεις, άρα οι θέσεις εργασίας σε μεγάλο βαθμό προστατεύονται. Το ζήτημα είναι με το δίχτυ ασφαλείας που απλώνουμε αυτή τη στιγμή στην οικονομία, να μπορέσουμε, όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να πυροδοτήσουμε γρήγορα την επανεκκίνηση της οικονομίας ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αντίθετα να προστεθούν και άλλες.

Επιπλέον ο κ. Πέτσας τόνισε «δεν είναι ώρα για πλειοδοσία αλλά για ευθύνη. Τα όποια ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τα οποία φυσικά δεν είναι 50 δις, είναι περίπου 36 δις, θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε με τρόπο που θα σέβεται την άγνοια μας. Διότι έχουμε άγνοια, όπως παραδέχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το χρόνο που θα τελειώσει αυτή η υγειονομική κρίση. Επομένως τα χρησιμοποιούμε με σύνεση». «Αν τα χρησιμοποιήσουμε όλα μαζί τι θα κάνουμε το Σεπτέμβριο αν για παράδειγμα παραταθεί η υγιεινομική κρίση;» ρώτησε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε «δεν θα βάλουμε της Ελλάδα σε περιπέτειες, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα χρησιμοποιήσουμε τα ταμειακά και δημοσιονομικά όπλα για να έχουμε ταχεία επανεκκίνηση μετά».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή των επιχειρήσεων και τη συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα είπε: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η ανταπόκριση η οποία θα θέλαμε. Γι’ αυτό και χθες καλέσαμε όσους έχουν μικρομεσαία επιχείρηση να σπεύσουν να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα γιατί τους αφορά. Είναι ένα πρόγραμμα για πέντε χρόνια, τον πρώτο χρόνο δεν πληρώνουν καμία δόση, οι δόσεις επιμερίζονται τα 4 χρόνια, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επομένως τους ευνοεί και τους καλούμε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να μπουν στη σχετική πλατφόρμα έως τις 10 Απριλίου».

Τέλος σε ερώτηση για το εάν ένα δάνειο από μια πιστωτική γραμμή τον ESM συνεπάγεται και μνημόνιο απάντησε αρνητικά και υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται, είναι να υπάρξει χρηματοδότηση μέχρι 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους από τον ESM, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πέραν φυσικά των αυτονόητων δηλαδή τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές συνθήκες και ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορονοϊό.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.