Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ο πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τη Μιανμάρ εν μέσω ανησυχιών για τους Ροχίνγκια

Χιλιάδες καθολικοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ρανγκούν όπου έφθασαν με τρένα και λεωφορεία, με την ελπίδα να δουν έστω και από μακριά τον πάπα Φραγκίσκο που ξεκινά επίσκεψη στη Μιανμάρ, όχι χωρίς διπλωματικούς κινδύνους λόγω της μεταχείρισης της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια.

«Ήρθαμε εδώ για να δούμε τον Άγιο Πατέρα. Συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια», δήλωσε ο Ουίν Μιν Σετ, ηγέτης μιας κοινότητας καθολικών που έφερε μια ομάδα 1.800 πιστών από τις νότιες και δυτικές επαρχίες της χώρας.

«Είναι πολύ έξυπνος όσον αφορά την πολιτική. Θα χειριστεί έξυπνα το θέμα», είπε, αναφερόμενος στο ευαίσθητο θέμα των συζητήσεων του πάπα για τους Ροχίνγκια.

Το ταξίδι αυτό είναι τόσο ευαίσθητο ώστε ορισμένοι σύμβουλοι του ποντίφηκα τον συμβούλευσαν να αποφύγει ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Ροχίνγκια» ώστε να μην προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο που θα μπορούσε να στρέψει τον στρατό και την κυβέρνηση της κατά πλειοψηφία βουδιστικής χώρας εναντίον της μειονότητας των καθολικών.

Περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από την επαρχία Ραχίν και έχουν καταφύγει στο νότιο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, όταν αντάρτες Ροχίνγκια επιτέθηκαν σε φυλάκια ασφαλείας προκαλώντας μια αντεπίθεση του στρατού της Μιανμάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα τη στρατιωτική επιχείρηση «εθνοκάθαρση» και απείλησε με στοχευμένες κυρώσεις για τις «φοβερές ωμότητες».

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως οι Ροχίνγκια και γενικότερα οι μουσουλμάνοι στην επαρχία Ραχίν υφίστανται «συστηματικό κοινωνικό και πολιτικό αποκλεισμό» για δεκαετίες και κατηγόρησε τον στρατό για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβανομένων φόνων, βιασμών και αναγκαστικών εκτοπισμών.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ αρνείται τις περισσότερες κατηγορίες και ο στρατός υποστηρίζει πως από την έρευνα που διενήργησε δεν προέκυψαν οποιαδήποτε στοιχεία για κακομεταχείριση των Ροχίνγκια από στρατιώτες.

Η Μιανμάρ δεν αναγνωρίζει τους Ροχίνγια ως πολίτες της χώρας ούτε ως μέλη μιας διακριτής εθνότητας με τη δική της ταυτότητα, μάλιστα απορρίπτει ακόμη και τη χρήση του όρου «Ροχίνγκια». Πολλοί άνθρωποι στη Μιανμάρ αναφέρονται στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στην επαρχία Ραχίν ως παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές.

Η κατάσταση αυτή είναι ένα πρόβλημα για τον Φραγκίσκο καθώς επισκέπτεται μία χώρα 51 εκατομμυρίων ανθρώπων από τους οποίους μόνο περίπου 700.000 είναι καθολικοί.

Οι στιγμές με τη μεγαλύτερη ένταση αναμένεται να είναι οι ιδιωτικές συναντήσεις που θα έχει με τον επικεφαλής του στρατού στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και, χωριστά, με την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί επίσης το Μπανγκλαντές στη διάρκεια του ταξιδιού του (26 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου) όπου αναμένεται να συναντηθεί με πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έχουν αναπτυχθεί στη Ρανγκούν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, ενόψει της επίσκεψης του πάπα. Ωστόσο δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για επεισόδια κατά μήκος της διαδρομής του πάπα από το αεροδρόμιο στην κατοικία του αρχιεπισκόπου στο κέντρο της πόλης.

Περισσότεροι από 150.000 έχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία που θα τελέσει ο πάπας στη Ρανγκούν την Τετάρτη (μεθαύριο), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας της Μιανμάρ Μαριάνο Σόε Νενγκ.

«Ελπίζω ότι θα φέρει μια αλλαγή στην πολιτική», δήλωσε ο Τουνάν Λαχτόι, 25 ετών, που ταξίδεψε με τρένο για δύο ημέρες και μία νύχτα από την επαρχία Κατσίν στον απώτατο βορρά προκειμένου να δει τον πάπα.

Πηγές του Βατικανού δήλωσαν πως ορισμένοι στην Αγία Έδρα πιστεύουν πως το ταξίδι αποφασίστηκε βιαστικά μετά την εγκαθίδρυση πλήρων διπλωματικών σχέσεων τον Μάιο στη διάρκεια μιας επίσκεψης της Σου Κίι.

Η υπόληψη που απολάμβανε παγκόσμια η Σου Κι ως βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης κηλιδώθηκε γιατί έχει εκφράσει αμφιβολίες για τις πληροφορίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ροχίνγκια και δεν έχει καταδικάσει τον στρατό.

«Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για τον πάπα και τις ικανότητές του, αλλά κάποιος θα έπρεπε να τον είχε αποτρέψει από το να κάνει αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο πάτερ Τόμας Ριζ, ένας εξέχων Αμερικανός συγγραφέας και αναλυτής στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Ειδήσεων.

Ο πάπας έχει χρησιμοποιήσει ήδη τη λέξη Ροχίνγκια σε δύο εκκλήσεις που απηύθυνε από το Βατικανό φέτος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προφέρει τη λέξη στη Μιανμάρ, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Γκρεγκ Μπερκ είπε πως ο Φραγκίσκος ακολουθεί τις συμβουλές που του δίνονται αλλά πρόσθεσε: «Θα το ανακαλύψουμε μαζί στη διάρκεια του ταξιδιού… δεν είναι μια απαγορευμένη λέξη».

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος