Categories: ΕΛΛΑΔΑ

ΟΟΣΑ: Αυτές είναι οι δέκα πιο άνισα ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ. In It Together: Why Less Inequality Benefits All, η εισοδηματική ανισότητα παρατηρείται τόσο σε περιόδους οικονομικής ευημερίας όσο και σε περιόδους κρίσης. Στο πόρισμα αποδεικνύεται πως η οικονομική ανάπτυξη των χωρών του δυτικού κόσμου έχει ευνοήσει περισσότερο τις υψηλά αμειβόμενες κοινωνικές ομάδες.

Επίσης, καθώς το χαμηλότερα αμειβόμενο 40% του εργατικού δυναμικού αυξάνεται συνεχώς, παρατηρείται πως η ανισότητα έχει επηρεάσει αρνητικά το ΑΕΠ. όλων των κρατών που περιλαμβάνονται στη λίστα.

«Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι έχουν στερηθεί την ευκαιρία να αξιοποιήσουν όλες τις παραγωγικές τους ικανότητες, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την οικονομία στο σύνολο της», αναφέρει χαρακτηριστικά απόσπασμα της έρευνας.

Οι ιθύνοντες του ΟΟΣΑ. δηλώνουν πως τα αποτελέσματα της έρευνας φέρνουν στο προσκήνιο πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, πέρα από τα οικονομικά, και καλούν τους ηγέτες των κρατών αλλά και τους διεθνείς θεσμούς να χαράξουν πολιτικές προς την επίλυση τους.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι ερευνητές του ΟΟΣΑ. αξιολόγησαν την ανισότητα στον ανεπτυγμένο κόσμο χρησιμοποιώντας ως στοιχείο την κατανομή του εισοδήματος ανά κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ., αυτές είναι οι 10 πιο άνισα ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου:

1. Χιλή

2. Μεξικό

3. Τουρκία

4. Ηνωμένες Πολιτείες

5. Ισραήλ

6. Ηνωμένο Βασίλειο

7. Ελλάδα

8. Εσθονία

9. Πορτογαλία 

10. Ιαπωνία

 

 

Άγης Παπαγεωργίου

Ο Άγης Παπαγεωργίου γράφει για πολιτική, μπάλα και ροκ εν ρολ.

Share
Published by
Άγης Παπαγεωργίου