Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θέλει να διεκδικήσει και δεύτερη προεδρική θητεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ που αναλαμβάνει επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για δεύτερη προεδρική θητεία στη διάρκεια μετεκλογικής συγκέντρωσης των οπαδών του στην Πενσιλβάνια και προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την υποστήριξη τους στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία με διαφορά λίγο μεγαλύτερη των 44.000 ψήφων έναντι της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Επρόκειτο για την πρώτη νίκη Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου από το 1988.

“Και… σε τέσσερα χρόνια θα την κερδίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά,” δήλωσε ο 70χρονος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε στάδιο στο Χέρσεϊ της Πενσιλβανίας συνοδευόμενος από τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Οι μετεκλογικές περιοδείες που κάνει ο Τραμπ για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του θα συνεχιστούν και σήμερα στο Ορλάντο της Φλόριντα, ενώ αύριο θα επισκεφτεί το Μομπάιλ, στην Αλαμπάμα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην τήρηση των προεκλογικών εξαγγελιών του, για την κατασκευή τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και για την αναστολή της υποδοχής μεταναστών από χώρες που πλήττονται από την πολεμική βία όπως η Συρία.

Στο Χέρσεϊ τόνισε ότι κέρδισε στην πολιτεία του Οχάιο, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη καλύτερο, εάν είχε την υποστήριξη του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη της πολιτείας Τζον Κέισικ, που ήταν εσωκομματικός του αντίπαλος στους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

“Ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι μου τηλεφώνησε. Θα ήταν καλύτερο εάν είχε τηλεφωνήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ωστόσο, τηλεφώνησε. Ήταν πολύ ευγενικός,” τόνισε ο Τραμπ για τον Κέισικ.

Ο Τραμπ σχολίασε θετικά τη συνεργασία που έχει με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι δύο τους έχουν συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες και συζητούν θέματα σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας. Η αναφορά του Τραμπ προκάλεσε το γιουχάισμα των υποστηρικτών του, ενώ ο ίδιος απευθυνόμενος προς αυτούς είπε: “Όχι, όχι, όχι.”

Ωστόσο, μετά άσκησε κριτική στον Τζος Έρνεστ εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, που εκφράζει σκεπτικισμό στις ημερήσιες ενημερώσεις του, για τις αναθέσεις κυβερνητικών καθηκόντων από τον Τραμπ σε πρόσωπα που θα έχουν ρόλο στο σχηματισμό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. “Αλλά αυτός, ο ανόητος, ο Τζος Έρνεστ, δεν ξέρω αν μιλάει καθόλου με τον πρόεδρο Ομπάμα…ξέρετε η επιλογή του σωστού εκπροσώπου Τύπου είναι σημαντική,” τόνισε ο Τραμπ.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου