Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Ιδρυτής»: Ο άνθρωπος που έχτιστε την αυτοκρατορία των McDonald’s στη μεγάλη οθόνη

H βιογραφική ταινία “Ο Ιδρυτής” εξιστορεί τη ζωή του Ρέι Κροκ, ο οποίος μετέτρεψε το εστιατόριο φαστ φουντ των αδελφών Μακ Ντόναλντ σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες franchise στον κόσμο.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μάικλ Κίτον, η πρωταγωνίστρια Λόρα Ντερν, ο σκηνοθέτης της Τζον Λι Χάνκοκ και άλλοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτή παραβρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας, η οποία θα βγει στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις 20 Ιανουαρίου.

Το θέμα της ταινίας ήταν η ιδανική αφορμή για να μιλήσουν οι συντελεστές της για τις εμπειρίες τους στον τομέα της ταχείας εστίασης με τον Κίτον να δείχνει στην άλλη άκρη του δρόμου, εκεί όπου–όπως είπε ο ίδιος–υπήρχε κάποτε ένα εστιατόριο στο οποίο εργάστηκε για μόλις…μιάμιση μέρα καθώς έπειτα απολύθηκε.

“Η πρώτη μου δουλειά ήταν να αφαιρώ τα κελύφη από στρείδια σε ένα μαγαζί που λεγόταν ‘The Boston Sea Party’ στο Ντένβερ του Κολοράντο, μία περιοχή που απέχει 1.500 χιλιόμετρα από τον όποιο ωκεανό και έτσι δεν είχα δει μέχρι τότε στρείδια”, είπε ο Τζον Κάρολ Λιντς, ο οποίος υποδύεται τον Μακ Μακ Ντόναλντ.

Η ταινία αφηγείται πως ο Ρέι Κροκ–ένας βιοπαλαιστής πωλητής παρασκευαστών μιλκσέικ, τον οποίο υποδύεται ο Μάικλ Κίτον–έπεισε τους αδελφούς Μόρις “Μακ” και Ρίτσαρντ “Ντικ” Μακ Ντόναλντ να επεκτείνουν την επιχείρησή τους σε ολόκληρη την Αμερική.

Όταν διακόπηκε η συνεργασία τους με αφορμή ζητήματα που αφορούσαν τον έλεγχο ποιότητας και άλλες διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ τους, ο Κροκ αποδείχτηκε ότι ήταν ένας σκληρός επιχειρηματίας, αποφασισμένος να διατηρήσει τον έλεγχο του franchise.

“Ο Ρέι Κροκ ήταν σαν πολλούς Αμερικανούς που προέρχονταν από οικογένειες μεταναστών. Αυτοί είμαστε και αυτό είναι κάτι υπέροχο…ένας αυτοδημιούργητος τύπος”, εξήγησε ο Κίτον.

Ωστόσο ο Νικ Όφερμαν, ο οποίος υποδύεται τον Ντικ Μακ Ντόναλντ, δίνει διαφορετική ερμηνεία στη απήχηση που είχε η ταινία: “Η διανομή είναι γεμάτη με εμφανίσιμους λευκούς άνδρες, που είναι πολύ ευγενικοί και έχουν αποφοιτήσει από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Είναι η επιτομή του αμερικανικού καπιταλισμού…η μεγαλύτερη αναπαράσταση του να έχεις όσο περισσότερη λάμψη και όσο μεγαλύτερο προσωπείο αλλά παράλληλα όσο λιγότερη ακεραιότητα”.

Ανάλογη άποψη– και μάλιστα πολύ αιχμηρή–έχει και η ηθοποιός Λόρα Ντερν, η οποία υποδύεται την σύζυγο του Κροκ και η οποία βλέπει στην ταινία κοινά στοιχεία με το σημερινό πολιτικό κλίμα.

“Ένας Αμερικανός, λευκός άνδρας, ένας ναρκισσιστής με κόμπλεξ κατωτερότητας, αποφασίζει ότι θέλει να γίνει ο σημαντικότερος άνθρωπος στον κόσμο και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το πετύχει. Θα παρασύρει την χώρα στον όλεθρο μαζί του”.

POPAGANDA