Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Μία Σκάλα 150 εκατ. δολαρίων για το Πουθενά στη Νέα Υόρκη

Μετά τα αποκαλυπτήρια που έγιναν το πρωί της Τετάρτης, μάλλον είναι το επόμενο σημαντικό ορόσημο της Νέας Υόρκης.

Μεγάλη, τολμηρή και σε σχήμα καλαθιού, η κατασκευή “Vessel”, έχει 15 ορόφους, ζυγίζει 600 τόνους και είναι γεμάτη με σκαλιά, 2.500 για την ακρίβεια. Κρυμμένη για καιρό είναι η δημιουργία του Thomas Heatherwick, 46 χρονών, ενός καταξιωμένου και αμφιλεγόμενου Βρετανό σχεδιαστή. Θα βρίσκεται στο Far West Side Hudson Yards, όπου θα αγκυροβολήσει σε μια πλατεία και κήπο πέντε στρεμμάτων. Μερικοί μπορεί να πουν ότι μοιάζει με ένα γυμναστήριο-ζούγκλα , άλλοι με μια κηρήθρα.

Αλλά ο Stephen M. Ross, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και πρόεδρος των Related Companies, που αναπτύσσουν το Hudson Yards με το Oxford Properties Group, έχει το δικό του παρατσούκλι του για «Vessel»: «Η κοινωνική ορειβάτης». Και το σκληρό τίμημα που πληρώνει η ιδιωτική εταιρεία του Ross  για την εγκατάσταση του Heatherwick; Περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια.

Επί του παρόντος, υπό κατασκευή στην Monfalcone, Ιταλία, βρίσκονται κομμάτια που συνθέτουν το «Vessel» δεν πρόκειται να συναρμολογηθούν μέχρι το επόμενο έτος, αλλά την Τετάρτη, ξεδιπλώθηκαν τα σχέδια, με ένα θέαμα στο Hudson Yards που φιλοξενήθηκε από τον Anderson Cooper, με μια παράσταση από το χορευτικό συγκρότημα Alvin Ailey, σε ένα σύνολο που μιμούνται τις πολλαπλές σκάλες στο εσωτερικό «του σκάφους.»

«Ξέρουμε ότι το “Σκάφος” θα συζητηθεί και θα ξανασυζητηθεί και θα κοιταχτεί από κάθε γωνία, και Thomas,» πρόσθεσε ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στον αρχιτέκτονα, «εάν συναντήσετε 100 Νεοϋορκέζους, θα ακούσετε 100 διαφορετικές απόψεις για την όμορφη δουλειά που κάνατε. Να μην απογοητευτείτε.»

Ο κ. Heatherwick είπε ότι το “Σκάφος” εν μέρει αποτέλεσε έμπνευση από τα ινδικά κλιμακοστάσια, αλλά αναφέρεται επίσης ως ένα παιδικό παιχνίδι-αναρρίχηση -αυτό που οι Αμερικανοί θα αποκαλούσα ένα γυμναστήριο ζούγκλα- καθώς και ως ένα μιούζικαλ του Busby Berkeley με πολλά σκαλιά».

Πηγή: NYTimes

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου