Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Τον Οκτώβριο καταγράφηκαν οι περισσότερες ανθρωποκτονίες μέσα σε έναν μήνα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας

Στο Μεξικό διαπράχθηκαν τον Οκτώβριο περισσότερες ανθρωποκτονίες από ό,τι οποιονδήποτε άλλο μήνα τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, αποκαλύπτουν κυβερνητικά στοιχεία· πρόκειται για άλλο ένα θλιβερό ορόσημο μέσα στο 2017, τη χρονιά που οδεύει να γίνει αυτή κατά την οποία θα καταγραφούν οι περισσότερες δολοφονίες αφότου άρχισαν να τηρούνται επίσημες στατιστικές.

Η αδυναμία του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο να μειώσει το επίπεδο της εντεινόμενης βίας που συνδέεται με τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος θεωρείται ως μια από τις κυριότερες αδυναμίες του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου του 2018. Το Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI) του Πένια Νιέτο θα χρειαστεί να δώσει μια δύσκολη και σκληρή μάχη για να παραμείνει στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού τη Δευτέρα, τον Οκτώβριο οι αρχές ξεκίνησαν 2.371 νέες έρευνες για ανθρωποκτονίες.

Με 20.878 ανθρωποκτονίες να έχουν καταγραφεί ήδη μέσα στους πρώτους 10 μήνες του 2017, αυτή η χρονιά οδεύει προς το να γίνει η πιο ματωμένη στη σύγχρονη μεξικανική ιστορία, ξεπερνώντας ακόμα και το 2011, όταν είχαν διαπραχθεί οι περισσότεροι φόνοι αφότου η κυβέρνηση άρχισε να δημοσιεύει επίσημα στοιχεία, το 1997.

Κατά μέσον όρο διαπράττονται 69 ανθρωποκτονίες την ημέρα φέτος, κάτι που σημαίνει ότι το Μεξικό οδεύει προς το να ξεπεράσει τον απολογισμό του 2011 πριν καν τελειώσει ο Νοέμβριος. Το 2011 καταγράφονταν 63 ανθρωποκτονίες την ημέρα κατά μέσο όρο, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Σε ομιλία του προ ημερών ο Πένια Νιέτο αναγνώρισε ότι το έγκλημα και η βία βρίσκονται σε έξαρση.

«Πρέπει να ειπωθεί, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να γίνουν πολλά», είπε. «Η ασφάλεια πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι ορισμένοι προσπαθούν να σπιλώσουν και να υποβαθμίσουν το έργο της αστυνομίας και του στρατού στο Μεξικό. Το συγκεκριμένο σχόλιο του Πένια Νιέτο έγινε αφορμή για άφθονα ειρωνικά σχόλια από χρήστες του διαδικτύου. Πολλοί επέκριναν τη διαφθορά στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και της κυβέρνησής του.

Ακόμη μια άσχημη είδηση για την κυβέρνηση του Πένια Νιέτο, η δημοτικότητα της οποίας είναι χαμηλή, ήταν η δολοφονία του Σιβέστρε δε λα Τόμπα Καμπάτσο, του επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ, τη Δευτέρα. Ο φόνος του προκάλεσε τις επικρίσεις της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ Ρομπέρτας Τζέικομπσον, η οποία τόνισε μέσω Twitter πως η εγκληματική αυτή ενέργεια πρέπει να ερευνηθεί πλήρως και οι δράστες να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ, η Πολιτεία όπου υπάγεται διοικητικά το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Λος Κάμπος, είναι μια από αυτές όπου καταγράφεται η πιο ραγδαία κλιμάκωση της βίας. Στη συγκεκριμένη Πολιτεία καταγράφηκαν 409 φόνοι τους πρώτους 10 μήνες του 2017, ένας αριθμός αυξημένος κατά 178% από την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης γεννήθηκε το Μάιο του 1983 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Popaganda. Επίσης από το 2008 «διατηρεί» την εκπομπή Λατέρνατιβ μαζί με τον Παναγιώτη Μένεγο (08.00-10.00, Εν Λευκώ 87.7) .

Share
Published by
Σταύρος Διοσκουρίδης