Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ υπέρ των μεταναστών και η Sun κατά

H κ. Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η Ευρώπη οφείλει να φτιάξει ένα νέο σύστημα που θα παρέχει άσυλο στους πρόσφυγες μιας και οι κανονισμού του Δουβλίνου δεν επαρκούν πλέον γι αυτό το ζήτημα. Μιλώντας στο Μπρέμερχαφεν, σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της για τις εκλογές, η καγκελάριος τόνισε ότι κάθε σύστημα διαμοιρασμού των προσφύγων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη το μέγεθος, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητας κάθε χώρας – μέλους.

Από την άλλη, το σκανδαλοθηρική βρετανική εφημερίδα Sun προκαλεί ακόμη μια φορά. Αρθογράφος απέδωσε τον χαρακτηρισμό «κατσαρίδες» για τους μετανάστες πράγμα που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του ΟΗΕ.  Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν λέει πως κάτι τέτοιο παραπέμπει ξεκάθαρα στην αντισημιτική ναζιστική προπαγάνδα και κάλεσε το Λονδίνο να κινήσει Γη και ουρανό προκειμένου να πατάξει τα φαινόμενα ρατσισμού στον Τύπο. Στη συνέχεια, κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μια σκληρότερη γραμμή απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία και τονίζει ότι υπό την ελευθερία του Τύπου ορισμένοι βρίσκουν έδαφος να δυσφημούν τους μετανάστες, και συμπλήρωσε «Τη δεκαετία του 1930 τα ναζιστικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν αρουραίους και κατσαρίδες τους ανθρώπους που ήθελαν να εξοντώσουν».

Το απαράδεκτο αυτό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου και η Κέιτι Χόπκινς γράφει χαρακτηριστικά: «Δείξτε μου φωτογραφίες με φέρετρα, δείξτε μου πτώματα στη θάλασσα, βάλτε τα βιολιά να παίζουν και δείξτε μου λιπόσαρκους ανθρώπους που μοιάζουν θλιμμένοι. Και πάλι δεν με νοιάζει». Συνεχίζοντας, λέει «Μην ξεγελιέστε, αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες. Μπορεί να μοιάζουν κάπως με Αιθιοπία του Μπομπ Γκέλντοφ εν έτει 1984, όμως είναι φτιαγμένοι έτσι που να επιβιώνουν και από πυρηνική έκρηξη».

Την περασμένη Δευτέρα η κυβερνητική οργάνωση «Οργάνωση Μαύρων Δικηγόρων», μετά τα σχόλια που διαπίστωσε στο άρθρο, κατήγγειλε την εφημερίδα στη βρετανική αστυνομία προκειμένου να εξακριβωθεί αν το άρθρο θα μπορούσε να αποτελέσει υποκίνηση σε ρατσιστικό μίσος με βάση το νόμο του 1986. Έπεται συνέχεια…

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη