Categories: ΚΟΣΜΟΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, πέθανε σήμερα σε ηλικία 99 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκινγχαμ. Η ανακοίνωση ανέφερε: «Με βαθιά θλίψη, η Βασίλισσα ανακοίνωσε το θάνατο του αγαπημένου συζύγου της, Πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Ο εξοχότατος, πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Γουίνσδορ».

Ο πρίγκιπας παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια πριν γίνει βασίλισσα και ήταν ο παλαιότερος βασιλικός σύζυγος στη βρετανική ιστορία.

Τον Μάρτιο, ο Δούκας του Εδιμβούργου εγκατέλειψε το νοσοκομείο μετά από ένα μήνα διαμονής για θεραπεία. Υποβλήθηκε σε επέμβαση για προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση σε άλλο νοσοκομείο του Λονδίνου, το St Bartholomew’s.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η Βασίλισσα είχαν τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και 10 δισέγγονα. Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου 1921. Ο πατέρας του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, μικρότερος γιος του τέως Βασιλιά Γεωργίου Α’.

Η μητέρα του, η πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν κόρη του Λόρδου Λούις Μάουντμπατεν και εγγονή της Βασίλισσας Βικτώριας.

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά