Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
07.07.2022

«Μωρά στη Φωτιά»: Όταν δελτία ειδήσεων αναπαράγουν το μίσος των σόσιαλ μιντια

Προκύπτουν fake news σαν αυτό που παρουσίασε χθες το δελτίο του MEGA (αλλά και sites κορυφαίων εφημερίδων) με τα μωρα των προσφύγων που δήθεν εκτίθενται από τους γονείς τους στη φωτιά για να εμφανίζονται δακρυσμένα στις κάμερες.
«Μωρά στη Φωτιά»: Όταν δελτία ειδήσεων αναπαράγουν το μίσος των σόσιαλ μιντια

Οι στιγμές είναι έντονες, οι μέρες περίεργες και η ανάγκη για ψυχραιμία -πριν και πάνω απ’ όλα στην ενημέρωση- είναι κεφαλαιώδης. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ελληνικών μίντια έχει αποφασίσει να λειτουργήσει ως η άλλη πλευρά του νομίσματος της προπαγάνδας του Ερντογάν που διασπείρει fake news για νεκρούς κτλ.

Κραυγαλέο παράδειγμα η, εκτεταμένα διαδεδομένη, ψευδής είδηση περί εκκένωσης του χωριού Καστανιές που έκανε τον γύρο του ελληνικού ίντερνετ το Σάββατο. Χωρίς να φτάσει μέχρι τα δελτία ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης που βρίσκονται σε παροξυσμό αναπαράγοντας (ή δημιουργώντας) κλίμα πολεμικής σύρραξης. 

Αποκορύφωμα ήταν το εξώφθαλμο fake news στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του MEGA, όταν ο παρουσιαστής Νίκος Ευαγγελάτος συνομιλούσε με τον απεσταλμένο ρεπόρτερ του καναλιού στον Έβρο, Κώστα Αττιά, κι εμφανίστηκε σουπεράκι για να συνοψίσει την κουβέντα τους με το εξής περιεχόμενο:

«Βάζουν τα παιδιά πάνω από φωτιές για να δακρύσουν από τον καπνό και μετά τα πάνε στις κάμερες για πλάνα».

Βλέπουμε το κεντρικό δελτίο ενός νέου (έστω και με παλιό όνομα) και φιλόδοξου καναλιού να αναπαράγει ένα ιντερνετικό hoax μίσους που ίσως ξεκίνησε από τα social, έγινε viral κι μετά έπαιξε τόσο στα parapolitika.gr όσο και στο site της εφημερίδας Τα Νέα (κοινής ιδιοκτησίας με το MEGA).

Χωρίς κανένας να μπει στον κόπο να ρωτήσει κάποιον ειδικό αν όντως η φωτιά διασπά τα στοιχεία των δακρυγόνων κι ανακουφίζει. Χωρίς κανένας να παρατηρήσει το προφανές: ότι δε χρειάζεται μέσα σε αυτόν τον πανικό και την αποπνικτική ατμόσφαιρα ένα μωρό να τοποθετηθεί πάνω από μια φωτιά για να δακρύσει.

Μέσα στο γενικότερο εθνεγερτικό πανικό που επικρατεί, είναι μάλλον αφελές να περιμένουμε να ασχοληθεί το ΕΣΡ με την ιστορία…

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.